18 Shares

Suomi varmisti viime viikolla ratkiriemukkaasti historiansa ensimmäisen miesten arvokisapaikan kaatamalla Helsingissä pelatussa kotiottelussa Liechtensteinin tylysti lukemin 3 – 0. Kaikkien aikojen karsinnat ovat nyt ohi ja onkin aika kääntää katseet kohti ensi kesän EM-kisoja. Markku Kanervalla on edessään vaikea paikka, kun ”Riven” pitää päättää yhdessä valmennusjohdon kanssa 23 kisoihin matkaavaa pelaajaa. Päätimme spekuloida, miltä Suomen lopullinen kisajoukkue tulee näyttämään.

Maalivahdit

Suomen maalivahtitilanne näyttää tässä vaiheessa melko stabiililta. Leverkusenissa palloja jatkuvasti huipputasolla torjuva Lukas Hradecky tulee olemaan ilman loukkaantumisia Suomen selkeä ykkösmaalivahti tulevan kesän kisoissa. Bresciassa Serie A:ssa viikosta toiseen isoja minuutteja kellottava Jesse Joronen on luotettava kakkosmaalivahti kun taas tsempparina tunnettu Anssi Jaakkola on sisäistänyt hienosti oman kolmosmaalivahdin roolinsa. Mahdollisten loukkaantumisten myötä mielenkiintoinen nimi kisakoneeseen voisi olla toisen polven maalivahti William Jääskeläinen, joka on pelaamassa läpimurtokauttaan Englannin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Puolustus

Kanerva valinnee lopulliseen kisajoukkueeseensa kahdeksan puolustajaa. Varmoja kisapaikastaan saavat olla Jere Uronen, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Sauli Väisänen ja Jukka Raitala, jotka pelasivat menneissä karsinnoissa isoja minuutteja. Mielenkiintoinen jokerikortti on Huuhkajien entinen kapteeni Niklas Moisander, jonka paluu maajoukkueeseen ei olisi jättiyllätys. Monipuolinen Moisander pystyy pelaamaan ilman ongelmia niin topparina kuin laitapakkina eikä Suomella ole varaa jättää Saksan Bundesliigan eliittitopparia kisajoukkueen ulkopuolelle. Lopuista kisajoukkueen paikoista käydäänkin tiivistä kamppailua. Luotettava Albin Granlund lienee joukkueessa ja viimeisistä kahdesta paikasta taistelevat lähinnä Leo Väisänen, Valtteri Moren, Juha Pirinen ja Aapo Halme. Todellinen villi kortti voisi olla USA:n ja Suomen maajoukkueen välillä harkitseva Niko Hämäläinen, joka on ollut kuluvalla kaudella yksi Skotlannin Valioliigan parhaista laitapuolustajista.

Keskikenttä

Myös keskikentälle on tyrkyllä 8-9 pelaajaa riippuen lopullisista taktisista valinnoista. Varmoja kisajoukkuenaamoja ovat Tim Sparv, Glen Kamara, Robin Lod, Pyry Soiri ja Joni Kauko. Monipuolinen Simon Skrabb voi myös olla melko luottavainen kisamatkastaan, mutta muuten keskikentän ja laitaosaston tilanne on mukavasti avoinna. Suurin yksittäinen keskustelunaihe tulee varmasti olemaan Roman Eremenko, joka on varmasti mukana kisoissa päättäessään palata takaisin maajoukkuepeleihin. Myös Perparim Hetemajn paluusta on keskusteltu, mutta loukkaantumisista kärsinyt ”Perpa” jättänee tulevan kesän kisat väliin. Suomen laituriosasto on varsin kapea, joten Montrealissa hyvää jälkeä tehnyt Lassi Lappalainen lienee kisajoukkueessa kunnossa pysyessään. Yksi mielenkiintoinen nimi voisi olla kokenut maajoukkueratsu Kasper Hämäläinen, joka on jäänyt viime viikkoina varsin vähälle vastuulle seurajoukkueessaan Jablonecissa. Monipuolinen Hämäläinen on parhaimmillaan erinomainen pelaaja, joten jos vastuu ennen kesää kasvaa, voi paikka kisakoneessa olla mahdollisuuksien rajamaissa. Viimeisestä kisajoukkuepaikasta haaveilee varmasti myös Norjan pääsarjassa Tromsø IL:ssä ammatikseen pelaava Robert Taylor, joka pystyy ongelmitta pelaamaan laitapuolustajana, keskikenttäpelaajana ja laiturina.

Hyökkäys

Hyökkäyspäässä suuntaviivat ovat melko selvät. Teemu Pukki on itseoikeutetusti ensimmäinen nimi, jonka Rive Kanerva avauskokoonapanoonsa piirtää. Myös Joel Pohjanpalo voi olla varma kisapaikastaan, mikäli mies vain on pelikunnossa seitsemän kuukauden päästä. Kahdesta viimeisestä paikasta käydäänkin sitten mielenkiintoista taistelua. Liechtensteinia vastaan vapauttavan maajoukkueuransa avausmaalin tehnyt Jasse Tuominen on ollut pitkään Kanervan luottopelaaja, vaikka vastuu seurajoukkueessa on jäänyt pieneksi. Samat sanat pätevät Armeniaa vastaan loistaneeseen Fredrik Jenseniin, jonka kohdalla kyse ei ole tason riittämisestä vaan paikkojen kestämisestä. Jensen on ehdoton huippupelaaja, jonka pitäisi vain pystyä pysymään kasassa nähtyä paremmin. Mainitun nelikon lisäksi kisapaikasta voi haaveilla Petteri Forsell, jonka pitäisi pystyä tarjoamaan lisänäyttöjä seurajoukkuepeleissä. Nuoriso-osastolta kiinnostavimmat nimet ovat Benjamin Källman ja Englannissa jatkuvalla syötöllä maaleja pommittava Marcus Forss, joista varsinkin jälkimmäisellä voisi olla annettavaa jo ensi kesän kisoissa.

18 Shares