11 Shares

Valioliiga-kausi 2019-20 on pian puolivälissä. Pelimies.com rankkasi alkukauden parhaat pelaajat. (Kansikuva: TT)

5. James Maddison, Leicester

Sarjaporrasta alempana marinoitunut keskikentän taituri löi läpi viime kaudella ja on tällä kaudella nostanut rimaa vielä astetta korkeammalle. Maddison, 23, on summannut alkukaudella viisi maalia ja kolme maaliin johtanutta syöttöä. Erinomaisella potkutekniikalla varustettu Coventryn kasvatti viihtyy Brendan Rodgersin aloitteellisessa pelitavassa. Maddison säätelee pelin rytmiä taitavasti ja muodostaa sarjan parhaan keskikentän kolmikon yhdessä Wilfred Ndidin ja Youri Tielemansin kanssa.

4. Sadio Mane, Liverpool

Neljättä kauttaan Anfieldilla pelaava senegalilainen tuntuu parantavan kausi kaudelta. Teholukemat 9+4 summannut Mane, 27, on noussut Redsin pelätyn hyökkäystrion ykkösmieheksi. Hän on kannatellut hyökkäystä, kun tutkaparit ovat huilanneet muutamia pelejä pienten vammojen vuoksi. Vikkeläjalkainen laitahyökkääjä on niitannut kaksi voittomaalia, jonka lisäksi hän hankki voittomaaleihin johtaneet rankkarit niin Leicesteriä kuin Tottenhamiakin vastaan. Mane on aina pelin ytimessä, eikä ole pelaa juurikaan ohipelejä.

3. Virgil Van Dijk, Liverpool

Keskuspuolustaja ei voi olla juurikaan täydellisempi. Van Dijk hallitsee ilmatilaa suvereenisti, voittaa juoksukilpailut ja avaa peliä taitavasti. 28-vuotias hollantilainen joutuu harvoin hankaliin tilanteisiin, koska topparin ennakointikyky on niin poikkeuksellista tasoa. Loistavaa ennakointia kuvastaa etenkin se, että Van Dijk on rikkonut syksyn aikana vain seitsemän kertaa. Entinen Southampton-toppari on voittanut pääpallot huimalla 76 prosentin varmuudella. Alakerran johtaja on syöttänyt omille 87 prosentin tarkkuudella ja iskenyt siinä sivussa kolme maalia. Suoritustaso on jäätävän korkea.

2. Kevin De Bruyne, Manchester City

Belgialaisvelho on palannut huipputasolleen risaisen viime kauden jälkeen. Syöttökone on alustanut yhdeksän osumaa. Hänen tarjoilujen maaliodottoma on myös liki yhdeksän, joka on yli kolme maalia enemmän kuin seuraavalla. De Bruynen, 28, arvosanojen keskiarvo (7,85) on WhoScoredin tilastoissa sarjan korkein. Vaikka City on ollut toisinaan ongelmissa, tarjoaa poikkeuksellisen peliälykkään belgin tekeminen nautintoa kaikille Valioliigan ystäville.

1. Jamie Vardy, Leicester

Tammikuussa 33 vuotta täyttävä Vardy ei osoita minkäänlaisia hidastumisen merkkejä, vaan pelaa tällä hetkellä elämänsä parasta jalkapalloa. Ketut liihottavat kahdeksan ottelun voittoputkessa. Vardy on osunut jokaisessa ottelussa ja johtaa sarjan maalipörssiä ylivoimaisesti 16 osumallaan. Rodgersin pelitapa on kehittänyt Vardyä, joka viimeistelee aiempaa monipuolisemmin. Viimeistely on ollut myös tehokasta, sillä englantilainen on ampunut yli 60-prosenttisesti maalia kohti ja on maaliodottamaansa lähes kuusi osumaa edellä. Nykytahdilla sarjan kuumin pelaaja puhkaisee kirkkaasti 30 maalin rajan.

11 Shares