19 Shares

Bundesliigan syyskausi on yhtä ottelukierrosta vaille paketissa, eikä sarjaa johda Bayern München tai Borussia Dortmund kuten niin monesti aiemmin. Saksan pääsarjan piikkipaikkaa pitää hallussaan itävaltaisen energiajuomayhtiön urheilujaosto Rasenballsport Leipizig, tuttavallisemmin RB Leipzig, jonka nousu huipulle herättää edelleen ristiriitaisia tunteita. (Kuva: TT)

Dortmundin kannattajat osoittivat jälleen kerran näkyvästi mieltään joukkueiden kohdatessa toisensa tiistai-iltana Signal Iduna Parkilla Bundesliigan huippuottelussa. Sama nähtiin myös aiemmalla ottelukierroksella Düsseldorfisssa, jossa kotijoukkue Fortunan kannattajat olivat nähneet ison vaivan Red Bull-konsernin vastaisen koreografian tekemiseen. 

RB Leipzig nousi Bundesliigaan jo neljä vuotta sitten, mutta erityyppisiä kannattajien mielenilmaisuja nähdään useimmissa Leipzigin pelaamissa vieraspeleissä edelleen. Esimerkiksi Fortunan Merkur Spiel-Arenalla tulostaululla oli tuttuun tapaan Fortuna Düsseldorfin logo, mutta vierasjoukkueen kohdalta logo uupui, tilallaan pelkästään sana ”Leipzig”. Kannanotto myös seuratasolta oli siis selkeä.

Tuo ottelu päättyi itäsaksalaisten tylyyn 0-3 voittoon ja vei sen sarjakärkeen, jossa Leipzig on vaiherikkaan Dortmund-matsin jälkeen edelleen.

Tosiasiahan on, että Rasenballsport Leipzig on Bundesliigan kärjessä oikeutetusti ja aivan aiheesta. 32-vuotias Julian Nagelsmann on yksi Saksan lupaavimmista nuorista valmentajista ja hän on saanut Leipzigin vakuuttavaan lentoon tällä kaudella. Se pelaa vauhdikasta, monipuolista ja vastustajan mukaan mukautuvaa, tuloksekasta futista. Pelillisiä ansioita ei yksikään pysty kiistämään. 

Mutta loppujen lopuksi sillä, miten hyviä pelaajat ovat tai miten hyvin he pelaavat viikosta toiseen ei ole väliä, kun seuran perustukset on luotu täysin mädälle maaperälle.

Seura sai alkunsa vasta vuonna 2009, kun itävaltalainen juomayhtiö Red Bull osti konkurssikypsän alasarjaseuran omia tarkoitusperiä ajaakseen. Firma ymmärsi näkyvyyden ja markkinointipotentiaalin olevan maksimaalinen futishullussa Saksassa ja tämä määrittääkin koko seuran toimintastrategiaa. Sen vuoksi se myös erottaa Rasenballsport Leipzigin muista saksalaisseuroista, joille oma jalkapalloseura on niin paljon enemmän.

RB Leipzigin olemassaoloa on koitettu puolustella “itäpuolen edustajana” Saksassa. Totuus on kuitenkin se, että Red Bull ei todellakaan ole Leipzigissä nostamassa itäsaksalaisten jalkapalloitsetuntoa. Se on siellä vain ja ainostaan saadakseen lisää näkyvyyttä ja jalansijaa omille tuotteilleen. Helpoiten se onnistuu alueella, josta on puuttunut menestyvä jalkapalloseura jo vuosikymmenten ajan. 

Leipzigillä ei myöskään ole yhtään omaa nuorisoakatemiansa kasvattamaa pelaajaa, vaikka sen nuoriso-ohjelmaa on joissain yhteyksissä tavattu hehkuttaa estoitta. Sen sijaan se on vaihdellut pelaajia muista omistamistaan Red Bull-joukkueista, nimellistä korvausta vastaan.

Käytännössähän kyse on rahan siirtämistä oikeasta taskusta vasempaan.

Kaikkiaan jopa 18 pelaajaa on siirtynyt Red Bull Salzburgista Leipzigiin vuodesta 2009 lähtien. Heitä ovat mm. Naby Keita, Dayot Upamecano ja Marcel Sabitzer. Ehkä tähän joukkoon lisätään lähiaikoina myös Salzburgissa pelaavan superjunnu Erling Braut Hålandin nimi, mikäli Timo Werner vaihtaa maisemaa.

Tämänsorttinen vehkeily vääristää irvokkaalla tavalla kilpailua.

Saksan jalkapalloiluun kuuluu olennaisena osana myös kuuluisa 50+1 sopimus, joka takaa äänienemmistön joukkueen jäsenistölle, eli sen omille kannattajille. RB Leipzig on kiertänyt pykälää härskisti ja sen toiminnasta vastaa kokonaisvaltaisesti Red Bull-konserni. Leipzigin kannattajat ovat myös vaatineet dialogia seurajohdon kanssa, mutta tulleet nopeasti hiljennetyiksi. Kannattajien toimintaa on muutenkin pyritty ohjailemaan rankasti ottelutapahtumissa lähtien pyrotekniikan käytöstä ja banderollien sisällöistä. 

Hämmentävää.

Joukkue, joka pelaa äärimmäisen viihdyttävää futista ja jonka puikoissa on maan kiehtovin koutsi on hyvin mahdollisesti syrjäyttämässä tällä kaudella viimein Bayern Münchenin valtaistumeltaan. Kaikki tämä on enemmän kuin tervetullutta Bundesliigaan. Samalla on huomioitava, että RB Leipzigin ulkourheilulliset aspektit tekevät seurasta äärimmäisen vastenmielisen ja luotaantyöntävän. Seura on täysi vastakohta kaikelle sille, mikä saksalaisessa seurajalkapallossa on ihailtavaa.

Sen vuoksi Leipzigin nousu – kenties pysyvästi – Bundesliigan huipulle on vaikea pala purtavaksi.

19 Shares