27 Shares

2010-luku vetelee viimeisiään. Niinpä Pelimies.com päätti listata Valioliigan parhaat pelaajat tällä vuosikymmenellä. (Kansikuva: TT)

5. Harry Kane

Spurs-kasvatti oli lähellä siirtyä muualle tammikuussa 2014, mutta jäi vielä Tottenhamiin. Lopullinen läpimurto tapahtui saman vuoden lopussa ja kovalla rytinällä. Tuolloin 21-vuotias peluri kohosi sarjan eliittihyökkääjien joukkoon, eikä tahti ole hidastunut. Vuosikymmenen 200 sarjapeliin Kane on niitannut komeat 136 maalia. Kultaisen kengän Kane on pokannut kahdesti. Heikoin yksittäinen kausi tuotti 17 osumaa. Kauden joukkueessa Kane on ollut neljästi. 26-vuotiaan kärkipelaajan arvoa nostaa myös tinkimätön työnteko. Lontoolaisen julkinen persoona on äärimmäisen tylsä, mikä on osaltaan polkenut kunnianhimoisen urheilijan arvostusta.

4. Luis Suarez

Mielipiteitä jakava uruguaylainen viihtyi Anfieldilla kolme ja puoli vuotta, eikä edes voittanut mitään, mutta jätti lähtemättömän vaikutuksen sumuiselle saarelle. Absoluuttista huipputasoa tarkasteltaessa Suarez on paras Valioliigaa 2010-luvulla pelannut pelaaja. Kulttihyökkääjä iski 110 pelaamassaan ottelussa 69 täysosumaa ja alusti 39 maalia. Suarez oli lähellä viedä Poolin mestaruuteen kaudella 2013-14. Nykyinen Barcelona-tähti niittasi poskettomat 31+17 tehot vaikka missasi viisi peliä kauden alusta pelikiellon takia. Uruguaylaisen myynnin jälkeen Reds romahti ja vaipui kärkinelikon ulkopuolelle.

3. David De Gea

Espanjalaismolari tuli aikanaan kovaan paikkaan korvaamaan uransa päättänyttä Edwin Van Der Saria. Hieman hapuilevan alun jälkeen De Geasta kasvoi Manchester Unitedin tämän vuosikymmenen ylivoimaisesti paras pelaaja. 383 sarjapeliä Unitedin luukulla torjunut Atletico Madridin kasvatti on torjunut 132 nollapeliä. Päästettyjä maalejakin on vain 396, vaikka Unitedin puolustus on ollut enemmän tai vähemmän tuuliajolla Sir Alex Fergusonin eläköitymisen jälkeen. De Gean lukuisat haamutorjunnat ovat olleet lähes epäinhimillistä tasoa. Etenkin vuosikymmenen loppupuoli Old Traffordilla on ollut tuskainen, mutta se olisi ollut vielä monin verroin kivuliaampi ilman viidesti kauden tähdistöjoukkueeseen arvostettua De Geaa.

2. Sergio Agüero

Argentiinalainen on tämän vuosikymmenen kovin maalipyssy Valioliigassa. 173 maalia mättänyt huippukärki noussee sarjan kaikkien aikojen maalipörssissä kärkikolmikkoon viimeistään ensi kaudella. Agüeron ikonisin maali on tietysti mestaruuden keväällä 2012 ratkaissut lisäajan osuma. 20 maalin rajapyykin 31-vuotias hyökkääjä on puhkaissut peräti kuudesti. Kaiken kaikkiaan Agüero on hurmannut ammattimaisella asenteellaan. Hän ei ole koskaan valittanut Manchesterin huonosta säästä tai osoittanut mieltään julkisesti. Ammattimaisuutta kuvastaa etenkin se, että mies pystyi kehittymään pelaajana vielä kolmenkympin hujakoilla Pep Guardiolan saavuttua Cityn valmentajaksi.

1. David Silva

Jalkapalloilija ei voi juuri David Silvaa tyylikkäämpi olla. Kanarialainen tiivistää osuvasti sen, miksi City on kuluneen vuosikymmenen menestyksekkäin seura. Öljyrahalla on hankittu nöyriä huippuja, ei kukkoilevia sometähtiä. Kesällä 2010 Etihadille saapunut Silva on pelannut 297 sarjapeliä tehoilla 57+102. Silvan merkitys Citylle on kuitenkin suurempi kuin hyökkäyspään tehot. Taiturimainen vasuri on määrittänyt Cityn pelaamisen rytmiä mestarillisesti läpi vuosikymmenen. Tähän kauteen komean City-uransa päättävä maestro ei valitse näyttävintä ratkaisua, vaan tehokkaimman. Silva on ollut Cityn selkänoja, joka on takuulla sarjan arvostetuimpia pelaajia myös muiden joukkueiden kannattajien keskuudessa.

Tilastot: Transfermarkt

27 Shares