14 Shares

Suomen alle 20-vuotiaiden kiekkomaajoukkue joutuu kovaan paikkaan torstaisessa MM-puolivälieräottelussa Yhdysvaltoja vastaan. (Kuva: TT)

Ottelun juoni on selvä: Yhdysvallat vyöryy Suomen päätyyn ja luo tilanteita liukuhihnalta. Daavid kohtaa Goljatin.

Vain ihme voi auttaa Suomea. Sen verran heikoista asetelmista Nuoret Leijonat lähtee kuolemanotteluun.

Kysymys kuuluu, millä asein ihme voi syntyä? Asetellaan näin, että ihme syntyy yksinkertaisilla aseilla, mutta näiden aseiden hyödyntäminen on kaikkea muuta kuin yksinkertaista.

Suomea vastaan asettuu perinteinen pohjoisamerikkalainen joukkue. Yhdysvallat on nopea, suoraviivainen, fyysinen ja ennen kaikkea suunnanmuutospelin hallitseva ryhmä. Se kuulostaa myrkylliseltä Nuorten Leijonien kannalta.

Suomen pääseminen välieriin vaatisi jättimäistä parannusta lohkovaiheeseen verrattuna, sillä Nuorilla Leijonilla oli isoja ongelmia viisikkopelissä. Samanlaisten otteiden jatkuessa jenkit tulevat kävelemään tylysti hallitsevan mestarin yli.

Suomen ihme voi rakentua vain ja ainoastaan vahvan puolustuspelin kautta. Ensinnäkin, maalivahti Justus Annusen täytyy olla sataprosenttisessa iskussa, sillä hän joutuu ottamaan kiekkoa koko ajan kiinni. Annunen piti Suomea pystyssä Ruotsia vastaan lohkon avausottelussa, ja hän pystyy tekemään sen taas.

Toiseksi, Suomen täytyy puolustaa varmasti jo hyökkäysalueelta lähtien. Avaintekijänä on se, ettei Suomi menetä kiekkoa hyökkäysalueella, mistä Yhdysvallat pääsisi kääntämään peliä nopeasti. Varma kiekollinen peli johtaa parempaan viisikon puolustuspeliin.

Tällöin Suomi pystyy ryhmittäytymään tiiviisti keskialueelle, karsimaan vastustajan suoria hyökkäyksiä ja ohjaamaan pelin kulmiin. Tämän jälkeen suomalaisviisikkojen täytyy pelata paljon yhtenäisemmin omassa päässä. Oman alueen puolustamisessa täytyy sijoittua oikein, jotta keskustaan ei jäisi tilaa. Tällöin jenkit saisivat pyöriä kulmissa ja hakea laukauksia kaukaa. Se kelpaisi Annuselle ja koko Suomen joukkueelle.

Hyökkäyspelin suhteen Suomen täytyy olla realistinen: Yhdysvallat hallitsee tapahtumia, ja Suomen paikat saattavat jäädä vähiin. Sen takia tehokkuuden täytyy olla huipussaan. Toimiva hyökkäyspeli lähtee pelin nopeasta kääntämisestä, suoraviivaisuudesta ja kaksinkamppailuvoitoista.

Yksi tärkeimmistä tekijöistä on nimenomaan kaksinkamppailupelaaminen. Kliseisesti sanottuna tahtotila on kaiken a ja o, ja sen suhteen Nuoret Leijonat tarvitsee ison parannuksen. Vain sen avulla puolivälieräihme on mahdollinen toteuttaa.

Edellä mainitut asiat ovat yksinkertaisia, mutta niiden toteuttaminen ei ole onnistunut Suomelta tähänkään mennessä – ainakaan toivotulla tavalla. Suomen viisikot eivät ole olleet yhtenäisiä, pelin kääntäminen on ollut epävarmaa, syöttöpeli on ollut huolimatonta, hyökkäyksistä on puuttunut suoraviivaisuus ja kaksinkamppailupelaaminen on ollut liian usein aneemista.

Nyt on tapahduttava täyskäännös. Muuten taululla komeilee torstain päätteeksi rumat lukemat Suomen kannalta.

14 Shares