6 Shares

FC Barcelonaa kesästä 2017 asti luotsannut Ernesto Valverede sai potkut. Tilalle tulleen Quique Setienin palkkaaminen kertoo seuran halusta palata juurilleen. (Kansikuva: TT)

Valverde ei tuntunut missään vaiheessa oikealta mieheltä suuren ja mahtavan Blaugranan peräsimeen. Baskivalmentaja teki silti kelpo tulosta. Sarjamestaruudet tulivat näytöstyyliin. Pistekeskiarvo, 2,23, oli varsin mallikas. Voittoprosentti 69,5 oli seurahistorian viidenneksi paras.

Valverden suhteen täytyy myös muistaa äärimmäisen haastava lähtötilanne. Brassitähti Neymar poistui Camp Noulta juuri Valverden pestin alussa ja sekoitti koko katalaaniseuran.

Athletic Bilbaosta tulleen luotsin pahin kyykkääminen tapahtui Mestarien liigassa. Barca tuhri kahtena peräkkäisenä vuotena ratkaisevalta tuntuneen johdon jatkopeleissä. Viime kevään Copa Del Reyn finaalitappio Valencialle ei myöskään helpottanut.

Ei Valverdea kuitenkaan potkittu tulosten takia. Valverde sai kenkää, koska hänen pragmaattisempi tyyli ei istunut seuran identiteettiin.

Sarjassa pallonhallintaprosentit pysyivät 60:n paremmalla puolella, mutta etenkin isoissa peleissä Barca oli usein reaktiivisempi. Perinteisen 4–3–3-muodon ohella Valverde tukeutui usein 4–4–2-järjestelmään, jossa syöttökolmioiden muodostaminen on haastavampaa.

Barcelonaa arvioidessa täytyy aina muistaa seuran pitkä taktinen traditio. Pallonhallintaan nojaava “totaalijalkapallo” ei ole pelkästään osa mahtiseuran DNA:ta, vaan myös odotusarvo. Vaikka Valverden Barca pelasi tuloksellisesti hyvin, oli epäbarcamainen tyyli lähinnä räjähdystä odottava aikapommi.

Valverden palkkaaminen oli kuin tietylle automerkille uskollisen henkilön harharetki toiseen merkkiin. Taustalla oli pyrkimys kokeilla jotain uutta ja erilaista ilman, että halu pitää perinteistä kiinni oli häipynyt.

Ja juuri tyyli oli se, miksi Setien sai päävalmentajapestin varsin vaatimattomalla CV:llä. Setien ei ole voittanut valmentajana mitään. Hän on yltänyt ainoastaan kerran yli 50:n voittoprosenttiin. Tämä tapahtui Racing Santanderin peräsimessä kaudella 2001-02.

Setien, 61, on kuitenkin vankka pallonhallintafutiksen ystävä. Hän ei ole koskaan peitellyt ihailuaan Barcelonan pelaamaa jalkapalloa kohtaan.

Medialähteiden mukaan Setien ei tosin ollut Barcan ykkösvaihtoehto. Nykyajan hengessä Xavin ja Ronald Koemanin nimet pyörivät spekulaatiossa, seuralegendoja kun ovat. Myös Tottenhamista potkut saanut Mauricio Pochettino herätti kiinnostusta.

Valverden vaihtaminen Setieniin kertoo kuitenkin yhdestä asiasta: Barcelona haluaa palata juurilleen. Se haluaa pelata entistä vahvemmin seuraa kantaneen identiteetin mukaista futista. Siihen Setien on Valverdea luontevampi vaihtoehto.

6 Shares