7 Shares

Borussia Dortmund onnistui siinä, mitä lukuisat suurseurat yrittivät. Saksalaisseura sai kuin saikin monien yllätykseksi norjalaiskomeetta Erling Braut Hålandin allekirjoituksen sopimustarjoukseensa. Itävallan Red Bull Salzburgissa maaleja mielipuolisella tahdilla mättänyt pelaaja oli yksi tammikuun siirtoikkunan halutuimpia pelaajia. (Kuva:TT)

Tilastot ällistyttävää. Itävallan pääsarjassa 14 ottelussa 16 maalia ja kuusi maalisyöttöä. Mestarien liigassa kuudessa pelissä kahdeksan maalia ja yksi maalisyöttö. Mikä ihmemies on Erlin Håland?

Kokosimme muutaman vekkulin faktan 19-vuotiaasta superjuniorista.

Hän ei syntynyt vuonojen maassa, vaan Englannin Leedsissä

Erlingin isä oli nuorempana myös ammattijalkapalloilija. Alf-Inge Håland pelasi kunniakkaan uran Englannin Valioliigassa, edustaen Nottingham Forestia, Leeds Unitedia ja Manchester Cityä. Myös Erling syntyi Leedsissä heinäkuussa 2000, juuri ennen kuin isä vaihtoi Manchesteriin ja Cityn paitaan. Monet brittifutiksen ystävät muistanevat isä-Hålandille sattuneen karmaisevan loukkaantumisen. Huhtikuussa 2001 Manchester Unitedin kovaotteinen Roy Keane mursi hirvittävällä taklauksella City-pelaajan jalan paikallisottelussa.

Syntymäpaikkansa vuoksi ”Håland Junior” olisi voinut siis periaatteessa valita myös Englannin maajoukkueen, mutta tämä ei ollut missään vaiheessa todellinen vaihtoehto. Erling on edustanut Norjan nuorisomaajoukkueita vuodesta 2015 saakka ja hän teki debyyttinsä miesten maajoukkueessa hiljattain päättyneissä EM-karsinnoissa Maltaa vastaan.

Håland on tehnyt MM-tasolla ”hattutemppujen hattutempun”

Kyllä, otsikko kertoo juuri sen mistä on kyse. Hålandin tekemät maalit tällä kaudella Salzburgin paidassa nostivat hänet nopeasti yhdeksi Euroopan kuumimmista lupauksista, mutta on hän takonut maaleja koko pienen ikänsä. Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa viime keväänä 18-vuotias Håland iski jopa yhdeksän (9!) maalia yhdessä maaottelussa, kun Norja kaatoi Hondurasin 12-0. Kyseessä oli siis kirjaimellisesti hattutemppujen hattutemppu!

Miesten peleihin jo kypsässä 15-vuotiaan iässä

Erling Braut Håland on pienen Bryne FK:n kasvatti ja teini-ikään päästessään hän mätti hurjia maalimääriä juniorijoukkueissa. Sieltä tie vei miesten reservijoukkueeseen, jossa hän iski pelaamassaan 14 pelissä jopa 18 maalia. Sen seurauksena vasta 15-vuotias Håland oli yksinkertaisesti pakko nostaa ylös edustusjoukkueeseen.

Hänen lempikappaleensa? No, Mestarien liiga-hymni, tietenkin!

Salzburgin puolustaja Mazimilian Wöber paljasti Hålandilla olevan mitä erikoisin tapa psyykata itsensä otteluihin. Hän kertoi tarinan alkukaudelta:

– Erling on hullu. Eräs ilta joukkueemme kapteeni oli kävelyllä ulkona tyttärensä kanssa, kun auto kurvasi heidän viereensä. Kuski rullasi ikkunan auki, paljastuen Erlinginksi. Siellä hän luukutti stereoistaan Mestarien liigan hymniä!, Wöber naureskeli UEFA:n sivuilla.

Kikka on ollut nuorelle pelaajalle ilmeisen tehokas, sillä Håland osui maalipuiden väliin jopa viidessä pelissä kuudessa alkulohkon ottelussa Salzburgille.

Kaikkiaan Mestarien liigassa norjalainen teki kahdeksan maalia, ja vain kymmenen maalia tehnyt Bayern Münchenin Robert Lewandowski osui useammin. Håland on kertonut kuunnelleensa Mestarien liiga-hymniä pikkupojasta saakka ja sanonut sen olevan hänen suosikkibiisinsä – eritoten stadionilla kuunneltuna.

Hän on asettanut itselleen kovat tavoitteet vuodelle 2020

Dortmund julkaisi sosiaalisen median kanavissaan veikeän videon Hålandin toiveista ja tavoitteista vuodelle 2020. Ne ovat selkeitä ja yksinkertaisia – mutta haastavia: Oppia saksaa. Tehdä enemmän maaleja. Nauttia ”Keltaisesta seinästä”. Voittaa Revierderby. Pyytää Dortmundin suosittua kokomustaa pelipaitaa itselleen.

Dortmundin uusi lemmikki saanee ensimmäisen tilaisuuden lähteä tavoittelemaan maaleja tulevana lauantaina, kun keltamustat matkaavat Fredrik Jensenin edustaman Augsburgin vieraaksi.

7 Shares