6 Shares

Kirjoitimme viime viikolla nuoresta, Itävallan Red Bull Salzburgista Saksan Bundesliigaan siirtyneestä Erlin Braut Hålandista. Norjalainen maalipyssy esiintyi viime lauantaina ensimmäistä kertaa uuden seuransa Borussia Dortmundin paidassa ja tuo ottelu kohosi historian kirjoihin välittömästi yhtenä upeimmista debyyteistä ikinä. (Kuva: TT)

Dortmund oli Augsburgin vieraana 3-1 lukemin tappiolla, kun valmentaja Lucien Favre päätti tarjota 19-hyökkääjälleen tulikasteen. Tuossa vaiheessa pelikello näytti 56 minuuttia. Håland otti haasteen vastaan epäröimättä, ja vain kolme minuuttia myöhemmin nuori mies iski ensimmäisen maalinsa uudelle seuralleen. Vähän myöhemmin, 70 peliminuutin kohdalla, nähtiin hyökkääjän toinen maali ja debyyttimatsi huipentui reilut 10 minuuttia ennen loppua Hålandin hattutemppuun. Dortmund nousi sillasta 3-5 vierasvoittoon ja tulokashyökkääjän tekemät kolme maalia 23 minuutissa on ollut saksalaismedian ykkösuutinen siitä lähtien.

Håland ei kuitenkaan suinkaan ole ainoa pelaaja, joka on päässyt kokemaan “täydellisen debyytin” ammattilaiskentillä. Listasimme tähän viisi muuta upeaa ensiesiintymistä jalkapalloviheriöillä.

1.Wayne Rooney: Manchester United – Fenerbache vuonna 2004

Tämä on eittämättä yksi modernin ajan ikimuistoisimmista debyyteistä.

Vain pari viikkoa sen jälkeen, kun Manchester United oli värvännyt nuoren ja lupaavan Wayne Rooneyn Evertonista, teki 18-vuotias selvää jälkeä Fenerbachesta Mestarien liigassa. Rooney merkkautti syötön lisäksi hattutempun ManU:n nuijiessa turkkilaisvieraansa 6-2 lukemin. Hänen vapaapotkusta laukomansa kolmas maalinsa oli kuin kirsikka kakun päällä.

2.Zlatan Ibrahimovic: LA Galaxy – LAFC vuonna 2018

Onko olemassa top-listaa, johon ei mahtuisi Zlatan Ibrahimovic? Ruotsalaismaestro on aina tehnyt välittömän vaikutuksen uudessa seurassaaan, eikä visiitti USA:n tuonut tähän poikkeusta. Hänen ensiesiintymisensä Los Angeles Galaxyn paidassa osui paikallispeliin LAFC:tä vastaan ja Zlatan otti paikkansa fanien sydämissä välittömästi.

Ruotsalaiskärki vaihdettiin kentälle 71 minuutilla Galaxyn ollessa 3-1 tappiolla. Zlatan ei jäänyt toimettomaksi, vaan syötti kavennusmaalin jo kaksi minuuttia myöhemmin. 77 minuutilla hän laukoi tasoitusosuman miltei 40 metristä upealla kaukolaukauksella. Ottelun lisäajalla Malmön kasvatti tykitti vielä 4-3 voitto-osuman uudelle seuralleen.

3.Christian Vieri: Inter Milan – Verona, vuonna 1999

Odotukset olivat pilvissä kun Christian Vieri siirtyi roomalaisesta Laziosta Inter Milaniin, silloisella maailmanennätyssummalla. Milanolaisseura pulitti italialaishyökkääjästä nykyvaluutaksi muutettuna noin 46 miljoonaa euroa.

Vieri aloitti uransa Nerazzurrin riveissä vaatimattomasti hattutempulla heti ensimmäisellä ottelussaan. Inter kukisti Giuseppe Meazza-stadionillaan Veronan maalein 3-0 ja Vieri iski kotijoukkueen maaleista jokaisen.

4.Romario: Barcelona – Real Sociedad, vuonna 1993

Brasilialainen Romario siirtyi Hollannin PSV:stä Barcelonaan kesällä 1993 ja hyökkääjä astui isolle estradille heti näyttävästi. Ensimmäisessä ottelussaan Real Sociedadia vastaan brassi paukutti kolme maalia, jonka jälkeen nuori mies opittiin tuntemaan koko La Ligassa kertaheitolla. Romario teki debyyttikaudellaan 30 liigamaalia ja Barca marssi mestaruuteen maalieron turvin.

5.Gianluigi Buffon: Parma – AC Milan, vuonna 1995

Yksi kaikkien aikojen hienoimmista maalivahdeista teki ensiesiintymisensä Parman paidassa vuonna 1995, kun se kohtasi AC Milanin. Parman maalille asteli ensimmäistä kertaa vasta 17-vuotias Gianluigi Buffon, joka ei nöyristellyt Milanin supertähtien edessä.

Muun muassa legendaarinen italialaisluotsi ja futisvaikuttaja Dino Zoff päivitteli tuon ottelun jälkeen, ettei ollut koskaan nähnyt vastaavanlaista debyyttiottelua yhdeltäkään maalivahdilta aikaisemmin. Buffon torjui George Weahin ja Roberto Baggion kaltaisten maailmantähtien maalintekoyritykset ja tulevan huippuveskarin luonteenlujuutta sekä taitoa ylistettiin estoitta.