21 Shares

Tshekkiläinen AHL-pelaaja Martin Frk ihastutti lyöntilaukauksellaan viime viikonloppuna AHL:n tähdistötapahtumassa. (Kuva: TT)

Frk rikkoi yllättäen Zdeno Charan nimissä olleen laukaisuennätyksen, kun hyökkääjän kuti kulki 175,7 kilometrin tuntivauhtia. Charan ennätys oli 175,1 kilometriä tunnissa, ja se syntyi vuoden 2012 NHL All-Star -tapahtumassa.

Tähdistötapahtumissa on nähty vuosittain kovia tutkalukemia lämäriosioissa, ja historiankirjat pitävätkin sisällään monen monta kovaa tulosta, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa kunniaa Charan laukauksen vietyä suurimman huomion.

Esimerkiksi tämän kauden NHL:n tähdistötapahtuman voittanut Shea Weber on jo melkoinen legenda, kun puhutaan lämäritaidoista. Montreal Canadiensin kapteeni on voittanut tähdistötapahtuman lämärikisan jo neljä kertaa urallaan.

Miehen ennätys on 174,6 kilometriä tunnissa, ja se syntyi vuonna 2015. Tuo laukaus näytti tältä:

Weber voitti kisan tänä vuonna tuloksella 171,4 kilometriä tunnissa, ja se oli myös valtavan kova suoritus, sillä vain kaksi pelaajaa on ylittänyt 170 rajan NHL:n tähdistötapahtumissa. Frk ei ole vielä tehnyt temppuaan NHL:n puolella.

Weberin tämän kauden kuti näytti tältä:

Toistaiseksi Weberille ja Charalle ei ole löytynyt kunnon haastajaa NHL:stä, mutta rehellisyyden nimissä täytyy todeta, että nykypäivän ja historian vertailu on vaikeaa, sillä hirmuisten tykkien laukominen on tänä päivänä helpompaa kehittyneiden mailojen vuoksi. Myös tutkien tarkkuus auttanee nykypäivän laukojia.

Sen takia annetaan erityismaininta Al Iafratelle, joka oli 1990-luvun alussa Al MacInnisin ohella NHL:n pelätyimpiä laukojia. Iafrate teki vuonna 1993 puumailalla tuloksen 169,3 kilometriä tunnissa, mikä oli järisyttävä suoritus. Se näytti tältä:

Erityismaininta numero kaksi annetaan MacInnisille, joka voitti lämärikisan seitsemän kertaa. Kukaan muu ei ole pystynyt yhtä moneen voittoon. MacInnis saa erityismaininnan etenkin siksi, että hän oli vierailevana tähtenä tämän vuoden lämärikisassa, johon mies osallistui vanhalla puumailallaan! Kiekko liiti peräti 161,6 kilometriä tunnissa. Melkoinen temppu 56-vuotiaalta NHL-legendalta.

MacInnisin puumailakiskaisu näytti tältä:

(Tilanne alkaa ajassa 1:35)

Loppuun todettakoon vielä, että tässä jutussa käsiteltiin Pohjois-Amerikassa tehtyjä tuloksia. Maailman kovin tulos löytyy yhä venäläiseltä Denis Kuljashilta, joka laukoi vuonna 2011 KHL:n tähdistötapahtumassa tuloksen 177,5 kilometriä tunnissa.

21 Shares