8 Shares

Australian avointen miesten kaksinpelin loppuottelussa kohtaavat Novak Djokovic ja Dominic Thiem. Ottelun ennakkosuosikkia ei tarvitse kauaa miettiä, kun vertailee kaksikon menestystä Grand Slam -turnauksissa. Serbialaiselta Djokovicilta löytyy mestaruuksia 16, joista peräti seitsemän Australian avoimista. Thiemillä ei ole vielä ainuttakaan mestaruutta. GS-finaaleissa hän on ollut häviävänä osapuolena kahdesti. (Kuva: AOP)

Mikäli Thiem voittaa sunnuntaina, tulee hänestä kautta aikojen ensimmäinen 1990-luvulla syntynyt miesten GS-voittaja. Tilasto on sinällään hämmentävä. Naisten puolella 1990-luvulla syntyneitä voittajia on jo kahdeksan Sofia Keninin tuoreen mestaruuden myötä. Kolmikon Djokovic, Roger Federer ja Rafael Nadal valtakausi on ollut niin voimakas ja pitkä, että kovin monelle muulle voittajalle ei ole löytynyt Grand Slameissa tilaa. Kolmen suuren lisäksi viimeisen 14 vuoden aikana mestaruuteen ovat pystyneet vähintään kerran ainoastaan Juan Martin del Potro, Andy Murray, Stan Wawrinka ja Marin Cilic. He kaikki ovat kasarilapsia.

Vuonna 1993 syntyneellä Thiemillä on siis mahdollisuus historiaan, mutta helppoa se ei tule olemaan. Ainakaan vielä. Thiem on toki pelannut loistavan turnauksen, ja voitti matkalla finaaliin muun muassa Nadalin ja Alexander Zverevin. Kova alusta ei ole kuitenkaan Nadalin heiniä toisin kuin Djokovicin. Maailmanlistan kakkonen on noussut kaiken lisäksi hurjalle tasolle viime vuosina GS-finaaleissa. Viimeisestä kymmenestä loppuottelustaan hän on voittanut kahdeksan.

Djokovicin ja Thiemin keskinäiset ottelut ovat menneet kokeneemman eduksi voitoin 6-4. Kaksi viimeisintä voittoa ovat kuitenkin Thiemin. Kumpikin pelaajista pääsee finaaliin levänneenä, mutta fakta on se, että Djokovicilla on yksi huilipäivä enemmän. Lisäksi Djokovic on viettänyt turnauksessa pelikentällä aikaa tunteja vähemmän. Djokovicin yhteenlaskettu otteluiden kesto on 12h 41 min ja Thiemin 18h 22min. Tuollaisen kuorman on pakko tuntua jossain. Todella moni tekijä kääntää Djokovicin selväksi ennakkosuosikiksi.

8 Shares