8 Shares

NBA:n itäistä konfrenssia ylivoimaisesti johtavalla Milwaukee Bucksilla on kaikki mahdollisuudet tehdä NBA-historiaa. Giannis Antetokounmpon tähdittämä seura on hävinnyt tällä kaudella vain kahdeksan ottelua ja Bucks onkin monen tilaston valossa yksi NBA-historian parhaista joukkueista. Päätimme listata viisi NBA-historian parasta joukkuetta. (Kansikuva: tt)

Golden State Warriors 2016-2017, 67 voittoa

Golden State Warriors on dominoinut NBA:ta viime vuosien ajan. Kauden 2016-2017 joukkue ei ollut parhaimmillaan runkosarjassa, mutta pudotuspeleissä se hävisi vain kertaalleen ja marssi vakuuttavaan mestaruuteen. Joukkueen nimilistaa katsellessa menestys ei yllätä. Stephen Curry, Klay Thompson, Kevin Durant ja Draymond Green olivat (ja ovat yhä) pelipaikkansa eliittipelaajia, jotka täydensivät toistensa vahvuuksia erinomaisesti. Päävalmentaja Steve Kerr peluutti joukkuettaan runkosarjassa järkevästi, mikä näkyi täydellisenä ylivoimana kauden tärkeimpien otteluiden aikana. Warriorsin moni muukin joukkue voisi kuulua tälle listalle, sillä esimerkiksi kaudella 2015–16 seura voitti NBA-historian eniten otteluita runkosarjassa. 73 voiton kausi päättyi kuitenkin pettymykseen, kun LeBron Jamesin Cleveland Cavaliers juhli seurahistoriansa ensimmäistä mestaruutta.

Philadelphia 76ers 1966-1967, 68 voittoa

Vuonna 1967 NBA oli täysin erilainen sarja kuin nykyään. Sarjassa pelasi vain kymmenen seuraa ja otteluita oli vaikea katsoa muualta kuin hallilta tv-lähetyksien vasta tehden tuloaan koriskannattajien tietoisuuteen. 1960-luvun koripallo oli silkkaa Boston Celticsin dominointia. Seura voitti yhdeksän mestaruutta kymmenestä ja ainoa häpeätahra mestaruusputkeen löytyy kaudelsta 1966-1967, kun Wilt Chamberlainin ja Hal Greerin tähdittämä Philadelphia 76ers marssi vakuuttavaan mestaruuteen. Philadelphia oli kaudella täysin ylivoimainen, vaikka pudotuspeleissä se hävisikin neljästi. Mestaruus oli myös yhtenä kaikkien aikojen parhaana koripalloilijana pidetyn Chamberlainin ensimmäinen ja parhaimmillaan 100 pistettä yhdessä ottelussa pussittanut supertähti valittiin myös kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Los Angeles Lakers 1971-1972, 69 voittoa

Kaudella 1971-1972 NBA:ssa pelasi jo 17 joukkuetta. Kauden kaksi parasta joukkuetta löytyivät läntisestä konfrenssista, jonka mestariksi kruunattiin lopulta Los Angeles Lakers 69 voitolla. Lännen konfrenssifinaaleista odotettiinkin klassikkoa, kun Elgin Baylorin, Wilt Chamberlainin ja Jerry Westin tähdittämä Lakers isännöi viime vuoden tapaan Kareem Abdul-Jabbarin tähdittämää puolustavaa mestaria Milwaukee Bucksia. Bucksista ei lopulta ollut Lakersin haastajaksi ja Lakers pääsikin juhlimaan ensimmäistä titteliään Los Angeleslaisena joukkueena. Tulevina vuosina mestaruuksia tulikin sitten kovaan tahtiin, muun muassa siksi että Bucksin supertähti Abdul-Jabbar siirtyi vuonna 1975 purppurakeltapaitojen riveihin.

Los Angeles Lakers 2000-2001, 56 voittoa

Moni voi ihmetellä, miten 56 voiton joukkue voi löytyä kaikkien aikojen parhaiden jengien listalta. Kauden 00-01 Lakersin legendastatus perustuukin pääasiallisesti joukkueen pudotuspeleihin, sillä Phil Jacksonin valmentama tähtisikermä hävisi pleijareissa vain kerran, ensimmäisessä NBA-finaalissa Allen Iversonin tähdittämälle Philadelphia 76ersille. Monen mielestä juuri tämä Lakers oli Kobe Bryantin ja Shaquille O’Nealin aikakauden paras yksittäinen joukkue, joka tiesi hyvyytensä ja säästeli parasta iskuaan pudotuspeleihin. Lakers voitti mestaruuden vielä seuraavallakin kaudella, mutta tuolloin joukkue ei enää ollut yhtä dominoiva kuin vuosituhannen ensimmäisellä NBA-kaudella.

Chicago Bulls 1995-1996, 72 voittoa

Kun listataan kaikkien aikojen legendaarisimpia ja parhaita NBA-joukkueita, ei listan kärkipaikkaa voi pitää kun kauden 95-96 Chicago Bulls, jota yleisesti pidetään kaikkien aikojen parhaana koripallojoukkueena. Bulls nappasi runkosarjassa peräti kahdeksan voittoa enemmän kuin toiseksi paras joukkue, nyt jo edesmennyt kulttiseura Seattle SuperSonics. Seurat myös kohtasivat NBA-finaaleissa, joissa Gary Paytonin ja Shawn Kempin tähdittämät altavastaajat pistivät Bullsin yllättävän koville. Michael Jordan, Scottie Pippen ja Dennis Rodman olivat kuitenkin liikaa ja Bulls jatkoi hurjasteluaan vielä seuraavallakin kaudella, jolloin seura nappasi peräti 69 runkosarjavoittoa ja ylivoimaisen NBA-mestaruuden.

8 Shares