4 Shares

Jalkapallomaailma kohahti kuluneella viikolla, kun Euroopan jalkapalloliitto UEFA lätkäisi ökyseura Manchester Citylle kahden vuoden osallistumiskiellon maailman tunnetuimpaan seurajoukkueturnaukseen Mestarien liigaan. Taustalla ovat jatkuvat rikkeet UEFA:n talouden reilun pelin sääntöjä kohtaan. Yhden viime vuosien suurimman urheilupäätöksen taustalla on yksi tuntematon portugalilainen kolmekymppinen mies, joka saattoi omilla teoillaan muuttaa jalkapallohistoriaa ikuisesti. (Kansikuva: tt)

Vuonna 2015 internettiin perustettiin Football Leaks niminen sivusto, jossa nimettömät hakkerit paljastivat saamiaan tietoja eri jalkapalloseurojen tekemistä taloudellisista rikkeistä ja seurojen maksamista todellisista siitosummista Neymarin kaltaisista tähtipelaajista. Football Leaksin alkuaikojen vuodot olivat melko viattomia, mutta sonta osui kunnolla tuulettimeen vuotta myöhemmin, kun Der Spiegelin ja El Mundon tapaiset isot eurooppalaiset lehdet alkoivat todenteolla tonkia jalkapallomaailman taloudellisia epäselvyyksiä.

Der Spiegel julkaisi sivuillaan moniosaisen juttusarjan siitä, miten PSG:n ja Manchester Cityn kaltaiset seurat kiersivät järjestelmällisesti kaikkia mahdollisia UEFA:n laatimia taloudellisia sääntöjä. UEFA:n Financial Fair Play säännöt määrittelevät tietyn summan, jonka ulkopuolinen omistaja voi vuosittain pistää omaa rahaa seuransa toimintaan. Spiegelin julkaisemien dokumenttien perusteella Manchester City vääristeli kirjanpidossaan seuran saamia sponsorituloja. Paperilla Cityn pääsponsori Etihad pisti manchesteriläisseuran toimintaan valtavia summia rahoja, jotka todellisuudessa tulivat Cityn pääomistaja Mansour bin Zayed al-Nahyanin pohjattomista taskuista.

Der Spiegel ei koskaan virallisesti julkaissut tietolähdettään, josta lehti käytti uutisoinnissaan salanimeä ”John”. Pian kuitenkin selvisi, että jalkapallomaailmaa ikuisesti muuttaneiden tietojen taustalla oli 31-vuotias portugalilainen ATK-asiantuntija Rui Pinto, joka on joutunut maksamaan tekemistään teoista kovan hinnan. Pinto onnistui ryhmänsä kanssa saamaan yli 70 miljoonaa dokumenttia mm. hakkeroimalla eri suurseurojen sähköposteja ja tekstiviestejä.

Koska hakkeroiminen on rikos, joutui Pinto välittömästi poliisitutkinnan kohteeksi. Unkarissa asuneen miehen asuinpaikka saatiin nopeasti selville ja Pinto pidätettiin syytettynä yli 90 erilaisesta rikoksesta. Paljon sympatiaa paljastuksistaan saanutta portugalilaista odottaakin pitkä vankiotuomio, mikäli hänet todetaan syylliseksi edes pieneen osaan häntä vastaan nostetuista syytteistä.

Manchester City vannoi tiedotteessaan valittavansa UEFA:n antamaista rangaistuksista, mutta tästä huolimatta viime viikolla nähdyllä päätöksellä voi olla hyvinkin kauaskantoiset seuraukset huippujalkapallolle. Huhujen mukaan City saattaa haastaa koko FFP-säännösten lainvoimaisuuden, mikä olisi kova linjaveto sille, miten paljon jalkapallon kattojärjestö voi kontrolloida alaistensa seurojen tekemistä.

UEFA:a on viime vuosina kritisoitu siitä, että se ei ole johdonmukaisesti valvonut omien sääntöjensä noudattamista. Puhtaasti ulkopuolisen öljyrahan voimalla porskuttava PSG on saanut rauhassa latoa tiskiin käsittämättömiä siirtosummia Neymarin ja Kylian Mbappén kaltaisista pelaajista, kun taas AS Roman, Interin ja AC Milanin tapaisia italialaisseuroja on rankaistu tuntuvasti paljon mitättömimmistä rikkeistä.

Manchester City on mitä todennäköisimmin rikkonut UEFA:n sääntöjä ja siten ansaitsee saamansa rangaistuksen, mutta manchesterin sinipaidat eivät varmasti ole ainoa eurooppalainen seura, joka on käyttänyt mielikuvitusta tilitietojensa kaunistamiseksi. Seuraava mielenkiinnon kohde onkin se, mitkä muut seurat joutuvat vastaavan tulkinnan kohteeksi. Mikäli UEFA haluaa puuttua talousdopingiin kunnolla, voi Mestarien liiga näyttää viiden vuoden päästä hyvin erilaiselta kuin tällä hetkellä.

4 Shares