11 Shares

Itäsaksalainen RB Leipzig kohtaa keskiviikkona Mestarien liigan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella englantilaisseura Tottenhamin. Vaikka ensialkuun voisi kuvitella, kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta kun se pelaa leipzigiläisjoukkuetta vastaan. Vuonna 1974 Spurs kohtasi UEFA Cupin välierissä 1.FC Lokomotive Leipzigin. RB Leipzigiin verrattuna “Lok” oli kovin eri seura, mutta toisaalta erilainen oli myös ajankuva ja koko maailma 46 vuotta sitten. (Kuva: AOP)

Oli elokuun 10. päivä vuonna 1974, kun tilauskone Lontoosta Leipzigiin lähestyi Itä-Saksan ilmatilaa. Koneen kapteeni kuulutti matkustamoon ohjeistuksen, että matkustajien tulisi vetää ikkunasuojansa kiinni. Valtaosa lentokoneen 150 matkustajasta oli Tottenham Hotspurin kannattajia. Niitä harvoja onnekkaita, jotka olivat saaneet luvan matkustaa välieräparin ensimmäiseen osaotteluun vieraskentälle Lok Leipzigiä vastaan.

Silti, lupaa katsella Saksan demokraattista tasavaltaa ilmasta käsin ei kuitenkaan herunut.

Koneessa oli myös futiskannattajien lisäksi muutamia ylimääräisiä henkilöitä, jotka tulivat nopeasti tutuiksi. Reissussa mukana ollut Tottenhamin kannattaja Glen Crook kertoi Deutche Welle-lehden tekemässä haastattelussa seuraavaa:

– Seitsemän tai kahdeksan miestä nousivat yhtäkkiä ylös ja syynäsivät jokaisen passit. He käskivät meidän jättää kaikki tavaramme omalle paikallemme. Passit, rahat, kamerat. Kuvia ei sallittu. Tavarat löytyisivät niiltä sijoiltaan takaisin tullessamme. 

Tämä oli Crookin ensimmäinen kohtaaminen Itä-Saksan salaisen poliisin, Stasin, kanssa.

– He sanoivat ettemme saisi jutella yhdenkään saksalaisen kanssa perillä. Emme edes stadionin järjestysmiesten kanssa. Ei minkäänlaista kanssakäymistä, edes kiitosta ei saanut sanoa. Se oli todella pelottavaa, Crook jatkoi.

Kun kone laskeutui, englantilaiskannattajat siirrettiin suoraan busseihin, joiden ikkunat oli peitetty kokonaan ja joka ajoi heidät suorinta tietä Lokomotiven kotipyhätölle, Zentralstadionille. Vieraskannattajat eivät nähneet vilaustakaan Leipzigin kaupungista. Spurs-fanit ohjattiin omaan katsomonosaansa, joka sijaitsi jättimäisen kulhon muotoisen stadionin piippuhyllyllä. Virallinen yleisömäärä oli 74 000 silmäparia, mutta Crook oli vakuuttunut, että väkeä oli paikalla enemmän:

– Meteli oli uskomaton. Tunnelma ei silti ollut vihamielinen tai aggressiivinen. Leipzig-fanit olivat aivan mahtavia, mutta kokemus oli varmasti ollut pelottava kentällä olleille pelaajille.

Tottenham ei kuitenkaan jäätynyt paineen alla, vaan painoi nopeasti kahden maalin karkumatkalle. Leipzig kavensi vielä toisella puoliajalla, mutta lähtökohdat toiseen, White Hart Lanella pelattavaan, osaotteluun eivät olleet hääppöiset. Spursin huima kotivire oli kaikkien tiedossa. Lokomotivessa tuolloin pelannut keskikenttämies Rainer Lisiewicz muistelee, ettei 1-2 kotitappio suuremmin harmittanut:

– Eihän meillä juuri ollut toivoa toiseen osaotteluun lähdettäessä, mutta emme olleet siitä harmissamme. Saimmehan vielä reissun Englantiin ja mahdollisuuden käydä vaateostoksilla Carnaby Streetillä!

Lok Leipzig oli yksi Itä-Saksan menestyneimmistä seuroista ja tuli tunnetuksi ”modernista pelityylistään” johon kuului voimakas prässipeli ja vastahyökkäyksiin panostaminen.

Niin.

Kun nyt pikakelaamme 46 vuotta eteenpäin, löytyy yhtymäkohtia nykyhetkeen. RB Leipzig tunnetaan myös modernista tavastaan pelata futista. Nuoren Julian Nagelsmannin valmentama joukkue prässää aggressiivisesti ja sen vahvuudet ovat nopeassa suunnanmuutospelissä.

Ero Lokomotiveen on kuitenkin siinä, että RB on tuonut häikäilemättömän kaupallisuuden mukaan peliin. Red Bull osti leipzigiläisen konkurssikypsän mutasarjajengin vuonna 2009 ja nosti sen pikatahtia Saksan huipulle – ja Eurooppaan. Muoviseksi parjattu RB Leipzig on maan vihatuin seura, mutta monet leipzigiläiset ovat ottaneet seuran omakseen. Samoilla linjoilla on myös 70-luvulla Lok Leipzigissä pelannut Lisiewicz:

– Asia on vain hyväksyttävä. Omistajat ovat toki käyttäneet seuran kehittämiseen rahaa, mutta sitä on käytetty erittäin fiksusti. Ja rahaa ovat käyttäneet nimenomaan sellaiset henkilöt, jotka tuntevat lajin. Voimme olla iloisia, että meillä on huipputason Bundesliiga-joukkue Leipzigissä!, Lisiewicz päättää.

Sen jälkeen kun leipzigiläisseura vieraili viimeksi Lontoossa, on ehtinyt tapahtua paljon. Rautaesirippu on poissa, samoin Saksan jakanut muuri. Myös White Hart Lanen tilalle on rakennettu uusi ja uljas pyhättö Tottenhamille. Yhteistä vuoden 1974 kohtaamiseen puolestaan on, että myös tällä kertaa lontoolaiset ovat suosikkeja kotonaan. Ja se, että myös nykyisillä Leipzig-pelaajilla lienee mahdollisuus käydä shoppailemassa muotivaatteita Lontoon visiittinsä aikana.

Lähde: DW.com

11 Shares