9 Shares

Englannin Valioliigassa Mestarien liiga-paikoista kiivaasti kamppaileva Chelsea julkaisi muutama viikko sitten kiinnostavan pelaajauutisen, kun lontoolaisseura tiedoitti hankkineensa Ajaxissa murhaavaa jälkeä tehneen marokkolaiskeskikenttäpelaajan Hakim Ziyechin itselleen kovalla, noin 40 miljoonan euron siirtosummalla. Kyseessä ei suinkaan ollut ensimmäinen Ajaxista muualle kovalla siirtosummalla ponnistanut pelaaja. Päätimme listata Ajaxin seurahistorian kymmenen kalleinta myyntiä. (Kansikuva: tt)

10) Kasper Dolberg, 21 miljoonaa euroa

21-vuotias tanskalaishyökkääjä Kasper Dolberg jätti Hollannin taakseen viime kesänä siirtyessään Ranskan pääsarjassa pelaava OGC Nicen riveihin. Dolberg oli muutama vuosi sitten todellinen superlupaus, josta odotettiin seuraavaa Ajaxin suurpelaajaa. Nuoren tanskalaisen kehitys ei ole ollut aivan niin nopeaa kuin toivottiin, mutta tällä kaudella tehdyt yhdeksän liigamaalia lupaavat viitteitä paremmasta.

9) Luis Suarez, 27 miljoonaa euroa

Liverpool teki tammikuussa 2011 elämänsä kaupat hankkimalla Uruguayn maajoukkuehyökkääjä Luis Suarezin tuolloin kovalla 27 miljoonan euron siirtosummalla. Suarez pelasi Liverpoolissa kolme ja puoli onnistunutta kautta ja vaihtoi jälleen maisemaa kesällä 2014 yli 80 miljoonalla miljoonalla. Barcelonassa Suarez on osoittautunut Euroopan eliittihyökkääjäksi, sillä 180 liigaottelussa urugualainen on pommittanut peräti 142 osumaa.

8) Wesley Sneijder, 27 miljoonaa euroa

Vastikään uransa lopettanut Wesley Sneijder oli parhaimmillaan maailman paras keskikenttäpelaaja. Ajaxin kasvatti siirtyi tarunhohtoiseen Real Madridiin kesällä 2007, mutta taitavan syöttökoneen peliaika jäi kortille. Uransa parhaat vuodet Sneijder pelasi Inter Milanossa, jossa hän oli voittamassa joukkueensa tärkeimpänä pelaajana kuuluisaa triplaa kauden 2009-2010 päätteeksi.

7) Davy Klaassen, 27 miljoonaa euroa

Uuden omistajan saaneen Evertonin piti nousta pari vuotta sitten Valioliigan huipulle kovien satsauksien avulla. Yksi kesän päähankinnoita oli Ajaxin ja Hollannin maajoukkuekeskikenttäpelaaja Davy Klaassen, joka muistetaan yhtenä Valioliigan lähihistorian huonoimpana hankintana. Hollantilainen pelasi Evertonin paidassa vain seitsemässä Valioliigaottelussa ja keskikenttämiehen ura jatkuu tällä hetkellä Bundesliigassa Werder Bremenin paidassa.

6) Klaas-Jan Huntelaar, 27 miljoonaa euroa

42 maalia Hollannin maajoukkuepaidassa paukuttaneesta Klaas-Jan Huntelaarista piti tulla Euroopan parhaita hyökkääjiä, kun maaliruisku siirtyi kesällä 2008 Real Madridin paitaan. Huntelaar ei flopannut Realissa eikä seuraavassa seurassaan Milanissa, mutta puhkaan hän kukkesi Schalkessa, jonka paitaa ”Hunter” kantoi seitsemän kauden ajan. Kokenut hyökkääjä palasi takaisin kotiin kaksi vuotta sitten ja Huntelaar paukuttaa yhä ikämiesiässä kovaan tahtiin maaleja Ajaxin paidassa.

5) Arkadiusz Milik, 32 miljoonaa euroa

Arkadiusz Milik joutui kolme ja puoli vuotta sitten varsin epäkiitolliseen rooliin, sillä Napoli hankki Puolan maajoukkuehyökkääjän kaikki mahdolliset maaliennätykset rikkoneen Gonzalo Higuainin korvaajaksi. Napolissa Milik on ollut varsin epäonninen, sillä mies kärsi kaksi pahaa polvivammaa, joista toipuminen otti oman aikansa. Viime kaudella terveenä pysynyt hyökkääjä teki 17 maalia ja kymmenen liigamaalin raja rikkoutunee komeasti myös tällä kaudella.

4) Davinson Sánchez, 40 miljoonaa euroa

Fysiikallaan ja pääpelivoimallaan kaikki suurseurojen pelaajatarkkailijat ihastuttanut Davinson Sánchez siirtyi kesän 2017 siirtoikkunassa kovin odotuksin Tottenhamin paitaan. Valioliigassa Sánchezin vastuu on vaihdellut, sillä Kolumbian maajoukkuemies ei oikein missään vaiheessa ole onnistunut murtautumaan liljapaitojen vakioavauskokoonpanoon. Tällä kaudella peliaikaa on siunaantunut viime vuotta enemmän, sillä Sánchez on Tottenhamin 6. eniten minuutteja kellottanut pelaaja.

3) Hakim Ziyech, 40 miljoonaa euroa

Hakim Ziyechin siirto Chelsean paitaan on yksi viime vuosien mielenkiintoisimmista. Satumaisen taitavaa ja monipuolista marokkolaista on jo pitkään huhuttu Ajaxia suurempiin seuroihin, mutta siirto todelliseen suurseuraan antoi odottaa itseään tulevaan kesään asti. Hollannissa Ziyech on ollut täysin ylivoimainen pelaaja, joka ottanee Chelseasta avauskokoonpanopaikan hyökkäyslinjan oikealta laidalta.

2) Frenkie de Jong, 75 miljoonaa euroa

Tämäkin lista on todistanut sen, että Ajax kyllä osaa kasvattaa pallovarmoja keskikenttäpelaajia. Viime vuosien kirkkain helmi tässä kategoriassa on virtuoosimainen syöttökone Frenkie de Jong, joka siirtyi viime kesänä Barcelonaan hurjalla 75 miljoonan euron siirtosummalla. De Jongin alku Kataloniasssa ei ole sujunut täysin odotetusti, mutta 22-vuotiaana nuoren miehen parhaat pelivuodet ovat vielä edessä.

1) Matthijs de Ligt, 85 miljoonaa euroa

Matthijs de Ligt nousi teini-ikäisenä Hollannin maajoukkueeseen ja 18-vuotiaana nuorukainen toimi kasvattajaseuransa Ajaxin kapteenina. Viime kesänä käytännössä jokainen Euroopan suurseura oli de Ligtin perässä, mutta lopulta pisimmän korren veti Juventus, jossa hollantilainen pääsee Giorgio Chiellinin ja Leonardo Bonuccin isälliseen oppiin. de Ligtin alku Italiassa on ollut odotetun hankala, mutta Juventuksella on aikaa ajaa nuori supertähti sisään joukkueen pelitapaan.

9 Shares