25 Shares

Erling Braut Håland on nyt kaikkien huulilla. Järisyttävästi Dortmundissa aloittanut norjalainen on tehnyt tuhojaan käytännössä ottelusta toiseen. (Kuva: TT)

Tässä mielenkiintoisia faktoja Norjan uudesta supertähdestä.

1) Herätysäänenä Mestarien liigan tunnari

Håland viihtyy hyvin Mestarien liigassa. Eikä ihme, onhan hän tehnyt tällä kaudella kilpailussa kymmenen maalia seitsemässä ottelussa. Norjalainen rakastaa kilpailua niin paljon, että hänellä on Mestarien liigan tunnusbiisi jopa herätysäänenä. Se on kuulemma viimeinen kappale mihin Håland voisi kyllästyä ja tällä biisillä hän saa päiväänsä täydellisen aloituksen. Håland kuuntelee kappaletta toisinaan esimerkiksi myös autossaan ihan muuten vain, koska rakastaa biisiä yli kaiken.

2) Maailmanennätys yleisurheilussa

Håland harrasti lapsena useita eri urheilulajeja käsipallosta hiihtoon. Norjalaisen poikkeuksellisuus urheilijana kävi ilmi jo hyvin varhain: hän pitää hallussaan vauhdittoman pituushypyn 5-vuotiaiden ennätystä. Håland pomppasi 1,63 metriä tammikuussa 2006.

Hålandilla on hallussaan myös ennätyksiä jalkapallon puolelta: hän on muun muassa eniten yhdessä ottelussa maaleja tehnyt pelaaja alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa – peräti yhdeksän täysosumaa.

3) Ottaa mallia Cristiano Ronaldosta

Cristiano Ronaldo on maailman huipulla yhä 35-vuotiaana. Tämä vaatii luonnollisesti äärimmäistä kurinalaisuutta ja sitoutumista. Ronaldon ruokavalio onkin todella tarkka: hän syö esimerkiksi kuusi kertaa päivässä. Ateriat eivät sisällä lainkaan suolaa ja portugalilainen sallii itselleen aamuisin lasillisen mehua, mutta muuten nesteytyksenä toimii vesi. Håland yrittääkin ottaa ruokailun suhteen oppia Ronaldolta.

4) Zlatan on numero yksi

Ronaldo ei ole kuitenkaan Hålandin suurin idoli, vaan se kunnia kuuluu Zlatan Ibrahimovicille. 

– Minulla oli paljon idoleita ja olen nähnyt monia hyviä pelaajia, mutta Zlatan Ibrahimovic on minulle isoin – kuinka hänestä tuli niin hyvä, polku jonka hän on kulkenut, tyyli miten hän pelaa. Hän on myös Skandinaviasta, joten jonkun on otettava hänen paikkansa, Håland kertoi ESPN:n mukaan.

5) Jalat maassa siirtojen suhteen

Hålandin kehitys on ollut huimaa. Hän siirtyi kolme vuotta sitten Moldeen kasvattajaseurastaan Brynestä, jonka edustusjoukkue pelaa Norjan kolmanneksi korkeimmalla tasolla. Kausi 2018 Norjan pääsarjassa Molden riveissä oli todellinen läpimurto, mikä herätti kansainvälisen kiinnostuksen.

Muun muassa Juventus oli jo tuolloin hyökkääjän perässä, mutta Håland päätti siirtyä hieman yllättäen Itävaltaan Red Bull Salzburgiin. Norjalainen dominoi Itävallassa ja kansainvälisillä kentillä, mikä herätti jälleen monien suurseurojen kiinnostuksen. Seuraavaksi askeleeksi valikoitui kuitenkin Borussia Dortmund, joka on niin ikään tunnettu nuorten pelaajien kehittäjänä.

Fiksuja siirtoja nuorelta mieheltä.

Bonus: Vain Luke pysäyttänyt ihmenuorukaisen

Håland on pelannut Dortmundin riveissä seitsemässä kilpailullisessa ottelussa ja viimeistellyt näissä peräti 11 maalia. Hän on jäänyt ilman täysosumaa vain kertaalleen: vierasottelussa Bayer Leverkusenia, kun Lukas Hradecky onnistui pysäyttämään hyökkääjän. Kamppailu päättyi Leverkusenin voittoon lukemin 4-3.

25 Shares