0 Shares

Tämän vuoden varaustilaisuus oli jälleen kerran suomalaisjuhlaa. Kaapo Kakko varattiin toisena tarunhohtoiseen New York Rangersiin. Perässä huudetut Lassi Thompson ja Ville Heinola täydensivät erinomaista ensimmäistä kierrosta. Toisena päivänä varatuista voidaan luottavaisin mielin odottaa lisää NHL pelaajia tulevina vuosina. Suomalaisten kärkivarausten putki on erinomainen. Tämä saanee jatkoa parin seuraavan kauden aikana. (Kansikuva: TT)

Kovia ikäluokkia

Penkin alle menneiden alle 18 -vuotiaiden MM-kisojen jälkeen unohtui hyvin nopeasti kuinka kova 01 -ikäluokka Suomessa on. Kaapo Kakon varaus oli vain kirsikka kakun päällä tälle ikäluokalle. Ensi vuoden varaustilaisuudessa odotetaan Anton Lundellin nousevan myös lähelle kärkeä. Perässä seuraavat loput 01 -ikäluokan tulevista tähdistä ja ensimmäinen puolikas ”nollakakkosia”. Tässäkin ikäluokassa löytynee muutama varsin kova ehdokas ensimmäiselle kierrokselle. Tapparan Kasperi Simontaival kenties tunnetuimpana nimenä.

Tämän kesän ja tulevan varaustilaisuuden ikäluokista kertoo kaiken oleellisen se, että ensi kaudella tullaan näkemään jo joukkueellinen liigapelaajia näistä ikäluokista. Pohjois-Amerikasta tulitukea antanee useampi lahjakkuus myös. Voidaan siis todeta, että vaikka alle 18 -vuotiaiden kisat menivät penkin alle yhdellä ikäluokalla, ei se tarkoita minkäänlaista tason pudotusta esimerkiksi alle 20 -vuotiaiden kisajoukkueeseen. Suomi lähtenee mitaliodotuksin niin Raimo Helmisen kuin Antti Pennasen johdolla arvokisoihin. Näitä projekteja tukee siis erittäin laaja joukko nuoria ympäri Suomea. Käytännössä joka liigajoukkueella on yksi tai useampi ehdokas vuodenvaihteen kisoihin. Liigan laajentuminen ja kilpailun laimeneminen ovat siis mahdollistaneet talentin leviämisen laajemmalle. Enää kisajoukkuetta ei voi kasata yli 150 000 ihmisen kaupungeista. Mikkeli ja Rauma omaavat lahjakkuuksia siinä missä suurkaupunkien seuratkin. Tämä tarkoittaa helpommin peliaikaa nuorille lahjakkuuksille ja samalla kehityksen kiihtymistä.

Tahti ei hiljene

Suomalaisen juniorituotannon päälle on maalailtu uhkakuvia koko sen ajan, kun suomalainen talenttitehdas on lähettänyt lahjakkuuksia kiekkomaailman huipulle. Nyt voidaan kuitenkin todeta, ettei pelaajatuotanto ole hyytymässä. Tällä hetkellä tiedetään jo 03- ja 04 -ikäluokkien olevan edeltäjiensä tasolla. Niistä voidaan hyvinkin odottaa useampaa ensimmäisen kierroksen varausta molemmista. Juuri rippikoulun käyneiden ja mopokortin saaneiden nimiä on turha alkaa hehkuttaa paria vuotta ennen varaustilaisuutta, mutta ainakin Jyväskylässä ja Oulussa osataan jo suunnitella matkaa varaustilaisuuteen 2020 -luvulla. Näiden ikäluokkien maajoukkuetaipaleen alkua seuraten voi hyvin ennustaa ikäluokan tasoa. Ruotsista otetut voiton ennen alle 18 -vuotta lupaavat aina hyvää, kun tullaan arvokisavuosiin. Samoin A Nuorten liigan kokoonpanoja tiirailemalla pystyy erittelemään ikäluokan kärkeä. Mitä enemmän 03- 04 -pelaajia kokoonpanoista löytyy ensi kaudella. Sitä luottavaisemmin voi odottaa arvokisoja ja varaustilaisuutta.

Positiivinen piirre on myös pelaajien kotipaikat. Jo aiemmin todettu liigan laajentuminen on kehittänyt juniorituotantoa useammalla paikkakunnalla. Mikkelin ja Kouvolan omat kasvatit valtaavat alaa ja haastavat pääkaupunkiseutua toden teolla. Tampere, Turku ja Oulu tuottavat kyllä ison liudan lahjakkuuksia, mutta perässä tulevat Jyväskylä, Pori ja Kuopio kovaa vauhtia. Toki pelaajien aiempaa innokkaampi hinku muuttaa kotipaikkakunnalta pois muuttaa valtarakenteita joka vuosi, mutta useampi kiekkokaupunki on ottanut viime vuosina erinomaisia askelia pelaajatuotannossa. Tämä takaa mahdollisuuden laajemmalle joukolle tähtilahjakkuuksia, kun useampi kaupunki pystyy aidosti kehittämään pelaajia kohti maailman huippua. Syy ja seuraus kotimaisen pelaajatuotannon kehityksen jatkumiselle löytyy siis seurojen laajenevasta ja kovenevasta tasosta. Varaustilaisuuden ensimmäistä kierrosta kannattaa siis odottaa vesi kielellä monen tulevan ikäluokan kohdalla.

0 Shares