0 Shares

Pelimies listasi aiemmin NHL:n 2000-luvun surkeimmat suomalaisvaraukset, ja nyt tehdään katsaus 2000-luvun isoimpiin suomalaisryöstöihin. (Kuva: TT)

TOP 5: NHL:n parhaimmat suomalaisvaraukset 2000-luvulla

5. Sami Vatanen (Anaheim Ducks, 2009 4. kierros 106. vuoro)

Puolustaja Vatanen tiedettiin lupaavaksi pelaajaksi, mutta kysymysmerkkejä oli ilmassa hänen varausvuotenaan. Vatanen oli pieni puolustaja, joka hävisi fysiikassa monille ikätovereilleen. Sen vuoksi taiturimainen Vatanen varattiin vasta neljännellä kierroksella.

JYP-kasvatti onkin luonut hienon uran varausnumeroonsa nähden, sillä Vatanen on iskenyt parhaalla NHL-kaudellaan 71 ottelussa 38 tehopistettä. Hän on vielä tänäkin päivänä potentiaalinen 40 tehopisteen tekijä. NHL-otteluita on jo kertynyt yli neljä sataa.

4. Erik Haula (Minnesota Wild, 2009 7. kierros 182. vuoro)

Kun Haula varattiin vuonna 2009, pelasi hän pienessä lukiosarjassa, mutta perinteikkäässä Shattuck St. Marysin joukkueessa. Haulasta puhuttiin Suomessa, mutta yleisesti ottaen sentteriä pidettiin keskiverto NHL-lupauksena. Haula tippui Draftissa hieman yllättäen seitsemännelle kierrokselle, ja siihen nähden hän onkin luonut upean uran – jo nyt!

Haula on pelannut NHL:ssä pudotuspelit mukaan lukien yli 400 ottelua, ja edessä on taatusti toiset 400 ottelua. Viime kausi meni pilalle loukkaantumisen takia, mutta kausi 2017-18 sujui upeasti, kun monipuolinen hyökkääjä takoi runkosarjassa 29 maalia ja 55 tehopistettä. Haula on selvästi yksi isoimmista suomalaisryöstöistä 2000-luvulla, sillä seitsemännellä kierroksella varatut pelaajat harvoin luovat uraa NHL:ssä.

Samana vuonna ennen Haulaa varattiin muun muassa Jere Sallinen, Toni Rajala ja Joonas Nättinen, joiden Pohjois-Amerikan vuodet kuluivat pääosin farmikiekon parissa.

3. Jussi Jokinen (Dallas Stars, 2001 6. kierros 192. vuoro)

2000-luvulla varatuista löytyy vain kourallinen pelaajia, jotka ovat varattu kuudennella kierroksella tai myöhemmin, mutta ovat silti pelanneet NHL:ssä yli tuhat ottelua. Jussi Jokinen on yksi heistä. Nykyään Kärpissä pelaava sentterilaituri pelasi NHL:ssä pudotuspelit mukaan lukien 1005 ottelua, ja se on valtavan kova suoritus.

Kaiken lisäksi Jokinen oli vielä kovan luokan pelaaja. Hän iski parhaalla kaudellaan 30 maalia ja 65 tehopistettä, mutta mies muistetaan ennen kaikkea monipuolisuudestaan. Jokinen pelasi roolia kuin roolia tehden aina loistavaa duunia. Joku olisi voinut tituleerata häntä köyhän miehen Jere Lehtiseksi.

Ennen Jokista varattiin tuolloin muun muassa Tuukka Mäntylä, Mikko Viitanen, Tommi Jäminki, Matti Kaltiainen, Tuomas Nissinen ja Henrik Juntunen, jotka eivät pelanneet peliäkään taalajäillä.

2. Sebastian Aho (Carolina Hurricanes, 2015 2. kierros 35. vuoro)

Sebastian Aho oli luonnollisesti hehkutettu pelaaja jo ennen varaustaan, mutta kukaan ei puhunut hänen olevan mikään superlupaus. Sen vuoksi suomalainen sai varauksen vasta toisella kierroksella. Nyt tuo Carolinan tekemä huuto saa muut näyttämään typeriltä, sillä Aho on jo eliittitason hyökkääjä.

Jos vuoden 2015 Draftin pelaajat pitäisi laittaa nyt paremmuusjärjestykseen, olisi Aho viiden parhaan joukossa. Miten on edes mahdollista, ettei yksikään joukkue huomannut Ahon todellista potentiaalia?

1. Pekka Rinne (Nashville Predators, 2004 8. kierros 258. vuoro)

Hypätään vuoden 2004 Draftin 258. vuoroon. Nashville kuuluttaa varaavansa Oulun Kärppien 21-vuotiaan kakkosmaalivahdin, Pekka Rinteen. Kukaan ei tajunnut tuolloin, että Preds-johto oli juuri tehnyt yhden kaikkien aikojen kovimmista ryöstöistä.

Rinne saapui vuotta myöhemmin Pohjois-Amerikkaan, tahkoi kolme vuotta farmissa ja nousi neljäntenä vuotena Predatorsin ykkösmaalivahdiksi. Sen jälkeen hän ei ole luopunut asemastaan. Rinne on pelannut NHL:ssä yli 600 ottelua kuuluen usean vuoden ajan NHL:n parhaimpien maalivahtien joukkoon. Suomalainen on myös kerran palkittu Vezina-pystillä eli NHL:n parhaalle maalivahdille annettavalla palkinnolla.

Ennen Rinnettä kuultiin peräti 11 suomalaisen nimi, ja heistä ainoastaan Lauri Korpikoski pelasi pitkän uran NHL:ssä. Ennen kärppäveskaria varattiin 29 maalivahtia, mutta yksikään heistä ei ole vetänyt vertoja Rinteelle.

Varhainen voitonmaksu
0 Shares