3 Shares

Suomen kiekkomaajoukkueella on pitkä ja värikäs historia, johon mahtuu kymmeniä kansainvälisen huipputason pelaajia. Pelimies rakentaa näistä pelaajista kaikkien aikojen leijonaryhmän. (Kuva: TT)

Neliosaisen juttusarjan kolmannessa osassa paljastetaan Leijonien kaikkien aikojen tähdistöjoukkueen kakkoskenttä (kolme hyökkääjää, kaksi puolustajaa) ja kakkosmaalivahti. Valinnoissa on painotettu pelaajien pitkäaikaista työtä Suomen maajoukkueen eteen, joten näin ollen joukkueeseen ei pääse mukaan vain yksittäisten hyvien arvokisojen ansiosta.

Näet tähdistöjoukkueen neloskentän täältä: Leijonien kaikkien aikojen joukkue: 4. kenttä

Ja kolmoskentän täältä: Leijonien kaikkien aikojen joukkue: 3. kenttä

Teimme aiemmin tähdistöjoukkueen Liigan 2000-luvun ulkomaalaispelaajista. Näet joukkueen täältä: Liigan 2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkue: Eric Perrin on ainoa oikea vaihtoehto ykkösen keskelle

Leijonien kaikkien aikojen joukkueen kakkoskenttä:

MV: Pekka Rinne

Nashville Predatorsin NHL-tähti on pelannut Leijonissa neljät aikuisten MM-kisat ja yhden World Cupin. MM-kisoissa mies on ollut aina upeassa vedossa, ja hänet onkin valittu jokaisella kerralla Suomen kolmen parhaimman pelaajan joukkoon. Huonoimmillaan Rinteen päästettyjen maalien keskiarvo on ollut MM-kisoissa 1.93, mikä kertoo hyvin hänen tasostaan leijonapaidassa. Vuonna 2014 NHL-konkari torjui Suomelle MM-hopeaa, ja hänet valittiin MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi. Vuotta myöhemmin Rinne pokkasi MM-kisojen parhaan maalivahdin palkinnon. Mestaruutta ei vielä löydy palkintokaapista, mutta Rinne on siitä huolimatta kaikkien aikojen toiseksi paras maalivahti Leijonissa.

OP: Reijo Ruotsalainen

Kakkoskentän ensimmäiseksi puolustajaksi nostetaan NHL-legenda Reijo Ruotsalainen, joka pelasi Leijonissa yli 10 vuoden ajan. Tilille jäi kahdeksat aikuisten arvokisat. Ruotsalainen oli tärkeässä roolissa 1980-luvulla, kun Suomen maajoukkue nousi kohti maailman huippua. Parhaiten on jäänyt mieleen vuoden 1988 olympialaiset, jolloin Leijonat nappasi historiansa ensimmäisen olympiamitalin. Ruotsalainen oli tuon joukkueen johtohahmoja, kun taiturimainen pakki tehtaili turnauksessa neljä maalia ja kuusi tehopistettä.

VP: Pekka Marjamäki

Ruotsalaisen pariksi laitetaan Tappara-legenda Pekka Marjamäki, joka pelasi Leijonissa vuosina 1966-1979. Varmaotteinen puolustaja pelasi Suomen maajoukkueessa yhteensä huimat 251 ottelua, jolla hän on Suomen kaikkien aikojen ottelutilastossa kuudentena. Puolustajista hän on pelannut toiseksi eniten otteluita. Marjamäki ei ollut maajoukkueessa ykköstykkejä pisteiden valossa, mutta hän oli monivuotinen luottomies, joka ei koskaan pettänyt. Välillä hän kuitenkin loisti myös hyökkäyspäässä: esimerkiksi vuoden 1975 MM-kisoissa mies iski kymmeneen otteluun tehot 6+2 ja sai valinnan turnauksen parhaaksi puolustajaksi.

OLH: Jari Kurri

Kurri loi pitkän uran NHL:ssä, miksi häneltä jäi monesti arvokisoja väliin. Siitä huolimatta NHL-legenda pelasi yli sata A-maaottelua ja edusti Suomea monet kerrat arvokisoissa. Kurri pelasi muun muassa neljä kertaa World Cupissa (sama kuin Kanada-Cup), kaksi kertaa olympialaisissa ja neljä kertaa MM-kisoissa. Kurri ei voittanut isoja asioita Suomen paidassa, mutta löytyy tililtä yksi MM-hopea ja olympiapronssi. Hänet valittiin MM-kisojen tähdistökentälliseen vuosina 1991 ja 1994.

KH: Raimo Helminen

Ilves-legenda Helminen on selkeä valinta tähdistöjoukkueen kakkoskentän sentteriksi, sillä “Raipen” maajoukkueura oli suorastaan käsittämätön. Hän on edelleen ainoa suomalaispelaaja, joka on pelannut yli 300 maaottelua ja ylittänyt 200 tehopisteen rajan. Helminen pelasi urallaan arvokisoissa peräti 19 kertaa, ja parhaiten muistetaan tietenkin se, että sentteri viiletti jopa kuusissa olympialaisissa. Palkintokaapista löytyykin upeat kuusi MM-mitalia ja kolme olympiamitalia. Helminen oli voittamassa muun muassa olympiahopeaa 1988 ja MM-kultaa 1995 ollen molemmissa joukkueissa avainrooleissa. 95 MM-kisoissa hän voitti koko turnauksen syöttöpörssin.

VLH: Jere Lehtinen

Lehtinen on heittämällä yksi Suomi-kiekon historian parhaimmista laitahyökkääjistä, ja hän oli useat kerrat johtava pelaaja Leijonissa. Kovien tehopistelukemien lisäksi Dallas Starsin ikoni teki tärkeää työtä puolustukseen päin. Hän oli todellinen johtaja. Lehtinen muodosti Saku Koivun kanssa huiman kaksikon, jonka rinnalla kävi tehoilemassa niin Ville Peltonen kuin Teemu Selännekin. Lehtinen pelasi 11 kertaa aikuisten arvokisoissa ja voitti peräti kahdeksan mitalia, joista neljä tuli olympialaisista. Hän oli Suomen johtohahmoja niin 1995 MM-kisoissa kuin 2006 olympialaisissa. 95 MM-kisoissa Lehtinen valittiin turnauksen tähdistökentälliseen.

3 Shares