Romelu Lukakulle laulettiin viikonlopun ottelussa apinaääniä, rasismi on Serie A:ssa iso ongelma
Tekijä
- 03.09.2019Sunnuntai-iltana Cagliari ja Inter pelasivat tunteikkaan ja kiihkeän ottelun Serie A:n toisella kierroksella. Toisella puoliajalla ottelun päätuomari vihelsi helpohkon rangaistuspotkun, kun Interin ja Italian maajoukkueen keskikenttäpelaaja Stefano Sensi kaadettiin Cagliarin rangaistuspotkualueelle. Kansikuva: tt
Tuomittua rangaistuspotkua asteli laukomaan Interin kesän kohuhankinta Romelu Lukaku, joka joutui kuuntelemaan ennen yritystään kovaäänisiä apinahuutoja Cagliarin kotikannattajien päädystä. Kyseessä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun italialaiset jalkapallokannattajat sortuvat rasismiin ja valitettavasti aikaisempina kertoina Italian jalkapalloliitto ei ole ollut halukas rankaisemaan seuroja kannattajiensa idiottimaisesta käytöksestä.
Italia on maa, jossa ulkomaalaisella ei ole helppoa. Rasismi ja muukalaisvihamielisyys ovat syvällä maan rakenteissa ja vihamieliset mielipiteet muualta tulleita kohtaan ovat viime vuosina nousseet mm. oikeistopopulistipoliitikko Matteo Salvinin radikaalien mielipiteiden myötä.
Italialainen jalkapallo on läpi vuosien ollut varsin poliittisesti värittynyttä. Eri seurojen kannattajapäädyt voidaan jakaa oikeisto-vasemmistoakselille ja kannattajat tuovat otteluissa vahvasti näkyville omaa poliittista maailmankuvaansa. Valtaosa italialaisista kannattajapäädyistä sijoittuu poliittisella kentällä oikealla ja onhan jo mainittu ex-ministeri Salvinikin tuttu näky AC Milanin kannattajapäädyssä seuran pelatessa kotiotteluitaan San Sirolla.
Äärioikeistolaisuus ja rasismi kulkevat hyvin vahvasti käsi kädessä ja viime vuosina Serie A:ssa on nähty valitettavan monta rastistista tapahtumaa. Sardiniasta ponnistava Cagliari on kunnostautunut tässä suhteessa erityisen vahvasti, sillä Lukakun saama kohtelu ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun saarelaisjoukkueen kannattajat solvaavat vastustajan tummaihoista pelaajaa, sillä Samuel Eto´o, Sulley Muntari ja Blaise Matuidi ovat jokainen joutuneet kuulemaan törkyhuutelua pelatessaan Cagliaria vastaan.
Tunnetuin ja eniten kohua herättänyt tapaus nähtiin viime vuonna, kun Cagliari isännöi kevätkierroksen ottelussa Juventusta. Juventuksen superlupaus, nykyään Evertonissa pelaava Moise Kean joutui kotikannattajien silmätikuksi. 19-vuotias Italian maajoukkuemies teki toisella puoliajalla maalin ja meni tuulettamaan osumaansa Cagliarin kannattajapäädyn eteen. Tapauksen jälkeen Cagliarin kannattajat soimasivat Keania rasistisin huuduin, mutta suurin kohu nähtiin ottelun loputtua, kun Juventuksen tähtitoppari Leonardo Bonucci sysäsi vastuun tapahtuneesta Keanelle. Bonuccin mukaan Kean ei olisi saanut tuulettaa maaliaan kotikannattajien edessä, joten jollain ihmeellisellä tavalla nähty ja kuultu rasismi saatiin käännettyä uhrin vastuulle.
Viime vuoden tapahtuma kuvaa surullisella tavalla italialaisten asennetta rasismia kohtaan. Serie A on hyvin tietoinen peleissä tapahtuvista asioista, mutta vielä toistaiseksi se ei ole ollut halukas puuttumaan vääryyksiin niiden vaatimin rangaistuksin. Cagliari ei ole toistaiseksi ole saanut kuin näennäisiä sakkoja ja viime kaudella Lazion nelituhatpäinen, koko ottelun AC Milanin mustaihoisia pelaajia pilkannut vieraskannattajaporukka jätettiin ilman rangaistuksia mitä ihmeellisimpiin tekosyihin vedoten.
Serie A ei ole vielä kommentoinut millään tavalla viime viikonlopun tapahtumia, mutta se poisti tekijänoikeusrikkeisiin vedoten sosiaalisesta mediasta kaikki Cagliarin kannattajien apinahuutoja todistaneet videot. Monen mielestä onkin varsin koomista, että yhden maailman suurimman jalkapallosarjan johtajat tuntuvat olevan enemmän kiinnostuneita tekijänoikeusasioista kuin rasismista. Tavallaan tämä on varsin loogista, sillä onhan Italian jalkapalloliitolla ollut myös omat rasistikohunsa. Pari vuotta sitten nyt jo irtisanottu Italian Palloliiton johtaja Carlo Tavecchio sai UEFA:lta kuuden kuukauden toimitsijakiellon nimitellessään Serie A:ssa pelaavia ulkomaalaispelaajia banaaneja syöviksi turisteiksi.
Cagliari julkaisi nopeasti sivuillaan ja sosiaalisessa mediassa tiedoitteen, jossa se kyllä pahoitteli kannattajiensa toimintaa, mutta syytti samalla mediaa ajojahdista ja väärän tiedon levittämisestä. Kuten niin monta kertaa aikaisemminkin, Cagliarin mukaan kyse on yksittäisistä kannattajista ja koko seuraa on turha leimata asian suhteen. Kysymys kuuluukin, miten näitä yksittäisiä kannattajia ei herran vuonna 2019 onnistuta tunnistamaan ja poistamaan lopullisesti katsomosta? Monen italialaisen jalkapallon ystävän maltti alkaa olla täynnä. Tekosyiden aika on ohi ja nyt odotetaan tekoja niin seuroilta kuin päättäjiltä.