0 Shares

Itävaltalainen energiajuomajätti Red Bull on viimeisenä kymmenenä vuotena saanut vahvaa jalansijaa huippujalkapalloilun parissa. Dietrich Mateschitzin perustama firma aloitti jalkapallotoimintansa vuonna 2005 hankkimalla itävaltalaisen perinneseuran SV Austria Salzburgin omaan talliinsa. UEFA Cupin loppuottelussakin 1990-luvulla pelanneesta seurasta tuli FC Red Bull Salzburg, mutta viime aikoina konsernin jalkapalloilullinen lippulaiva on ollut Saksan Bundesliigan syksymestaruuden voittanut RB Leipzig. (Kansikuva: tt)

Nyt yksi modernin jalkapallon oksettavimmista ilmiöistä uhkaa rantautua myös Pohjoismaihin, sillä Red Bullin huhutaan olevan kiinnostunut hankkimaan tanskalaisen perinneseura Bröndbyn osake-enemmistön itselleen tulevien kuukausien aikana.

Huippujalkapallossa eri joukkueiden kannattajat ovat harvoissa asioissa yhtä mieltä. Yksi kollektiivisesti jalkapallofaneja ympäri maailman yhdistävä asia on modernin jalkapallon ilmiöiden vastustaminen. Jalkapallokannattajat kokevat nykyisten valtavien rahamäärien tappavan jalkapallon sielun ja malliesimerkki ilmiöstä on ulkoisten mesenaattien rahoilla täysin tyhjästä huipulle nousevat seurat. 

Viime vuosien paras esimerkki on Bundesliigaa tällä hetkellä johtava RB Leipzig, joka on kymmenessä vuodessa noussut Saksan alasarjoista jalkapallomaan huippuseurojen joukkoon. RB Leipzigiä edeltänyt SSV Markranstädt oli täysin mitätön alasarjaseura, joka kuitenkin kapusi nimenmuutoksen Mateschitzin tuomien rahojen avulla huipulle välittämättä Saksan tiukoista jalkapalloon liittyvistä säännöistä. RB Leipzig on löytänyt porsaanreikiä toimintansa mahdollistamiseksi, vaikka yleinen mielipide on aina ollut vahvasti muoviseuraa vastaan.

Jalkapallokannattajat ja muut seurat ovat protestoineet ympäri Saksaa vahvasti Leipzigin toimintaa vastaan. Vastustajaseurat eivät suostu painamaan otteluohjelmiinsa tai matsihuiveihinsa RB Leipzigin Red Bull-henkistä logoa ja seuran kotimatseissa harvoin vierailee suurta määrää vieraskannattajia. Saksassa RB Leipzigin faneja kutsutaan asiakkaiksi, sillä perinteisten seurojen seuraajien mukaan Leipzigin kaltaisella muoviseuralla ei voi olla aitoja kannattajia.

Viime päivinä protesteja on nähty myös Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa sen jälkeen, kun energiajuomajätin aikeet Bröndbyn osakkeiden ostamisesta ylittivät uutiskynnyksen. Vuonna 1964 perustetulla Bröndbyllä ei ole maailman pisin historia, mutta se on vahvan seurakulttuurin ja erittäin fanaattisen kannattajapohjan omaava seura, jota on vaikea kuvitella vaihtavan nimeään ja identiteettiään edes maailman suurimman energiajuomafirman tuomien valtavien rahakasojen vuoksi.

Bröndbyn ultra-kannattajat ovat viime päivinä ilmaisseet avoimesti mielipiteensä huhuista seuran omistajuuden vaihtumisesta. Kannattajien avoimessa tiedotteessa ilmoitettiin Red Bullin edustavan kaikkia niitä arvoja, joita kannattajat eivät edusta. Seuran ultrat myös ilmoittivat, etteivät he voi kannattaa seuraa, jonka omistaa Red Bullin kaltainen jalkapallon lainalaisuuksista piittaamaton ökyfirma.

Bröndbyn toimitusjohtaja ehti jo ilmoittaa mediassa uutisoitujen huhujen olevan silkkaa pötypuhetta, mutta Kööpenhaminan keltapaitojen intohimoiset kannattajat nukkuvat tällä hetkellä yönsä huonosti pahinta peläten.

0 Shares