38 Shares

Pelimies arvioi neliosaisessa juttusarjassaan, ketkä ovat Liigan 2000-luvun kovimmat ulkomaalaispelaajat. (Kuva: AOP)

Rakennamme ulkomaalaistähdistä oman joukkueen, jossa on kaksi maalivahtia, kahdeksan puolustajaa ja 12 hyökkääjää. Valinnoissa on painotettu pelaajan absoluuttista huipputasoa, eikä pitkää Liiga-uraa tai useamman kauden pistesaalista. Neljännessä ja viimeisessä osassa paljastamme joukkueen ykköskentän (kolme hyökkääjää ja kaksi puolustajaa) ja ykkösmaalivahdin.

Liigan 2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkueen ykköskenttä:

MV: Tim Thomas

Thomas on pelannut Suomessa neljällä eri kaudella ja edustanut kolmea eri seuraa: HIFK:ta, Kärppiä ja Jokereita. Suurimmat teot Thomas teki Jokereissa kaudella 2004-05, jolloin hän jätti nimensä ikuisesti suomalaiskiekon historiankirjoihin. Thomasin runkosarjan torjuntaprosentti oli 94,6 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1.58. Pudotuspeleissä lukemat olivat 93,8 % ja 1.83. Jenkkipeluri oli sarjan paras maalivahti sekä myös runkosarjan paras pelaaja. Thomasin ansiosta Jokerit ylsi keväällä 2005 finaaleihin, jossa se kuitenkin koki tappion. Sittemmin Thomas loi upean NHL-uran, joka huipentui kaudella 2010-11 Stanley Cup -mestaruuteen.

OP: Cory Murphy

Bluesissa, Ilveksessä ja HIFK:ssa pelannut taituri on yksi kaikkien aikojen parhaista ulkomaalaisista Suomessa. 2000-luvulla sarjassa ei ole nähty samanlaista offensiivista puolustajaa kuin Murphy. Kanadalainen Murphy pelasi Suomessa montaa hyvää kautta, mutta kausi 2006-07 HIFK:n paidassa oli todellinen tykkisesonki: mies iski 45 ottelussa peräti 50 tehopistettä! Hänet valittiin tuolloin runkosarjan parhaaksi puolustajaksi ja pelaajaksi. Kaiken lisäksi Murphy valittiin samana vuonna Kanadan NHL-tähtiä vilisevään MM-joukkueeseen, joka voitti maailmanmestaruuden.

VP: Shaun Heshka

Ykköskenttään valitaan yksi yllätysnimi, ja se on Shaun Heshka. Hän ei ole 2000-luvun parhaimpia offensiivisia ulkomaalaispakkeja Suomessa, mutta koska tämän joukkueen valinnoissa on painotettu pelkkien pisteiden sijaan monipuolisuutta, ansaitsee Heshka paikan Murphyn rinnalla. Heshka on erittäin vahva ase hyökkäyspäässä, sillä hänen pistemääränsä pyörivät aina 30 tehopisteen paikkeilla. Suurimman vaikutuksen on tehnyt tasaisuus, sillä kanadalaisen huonoin Liiga-kausi on tuottanut 28 tehopistettä. Mies on kuitenkin pelannut Suomessa Ässissä ja Kärpissä yhteensä viisi kautta. Heshka on myös tärkeä tekijä omassa päässä. Hänen teholukemansa on kahden viime kauden ajalta huima +50. Tämän päälle Heshka on myös iso johtaja, joka on vienyt joukkueensa kaksi kertaa mestaruuteen: ensiksi vuonna 2013 Ässissä ja viisi vuotta myöhemmin Kärpissä.

OLH: Jaroslav Bednar

Bednar vietti yhden kauden JYPissä ja yhden kauden HIFK:ssa, ja se riitti jättämään suomalaisiin lähtemättömän vaikutuksen. Kaudella 1999-00 tshekkisensaatio iski JYP-paidassa 53 ottelussa 34 maalia ja 62 tehopistettä. Seuraavalla kaudella hän taiteili IFK:ssa 56 ottelussa 32 täysosumaa ja 60 tehopistettä. Tämän jälkeen hän lähti valloittamaan NHL:ää. Bednar oli puhdas hyökkäyspään pelaaja, mutta hän oli myös mainettaan parempi tekijä kiekottomana.

KH: Eric Perrin

Perrin on selkeä valinta 2000-luvun parhaaksi ulkomaalaissentteriksi, sillä huipputehojen lisäksi hän teki paljon muutakin. Kanadalaiselta ei löytynyt heikkouksia, ja hän oli todellinen johtaja – niin JYPissä kuin TPS:ssäkin. Perrin oli suurin syyllinen siihen, että JYP voitti mestaruuden vuonna 2012. Hän pelasi tuolloin myös parhaan runkosarjansa pisteiden valossa, kun sentteri paukutti 58 ottelussa 59 tehopistettä.

VLH: Jan Caloun

Perrin saa toisellekin laidalle tshekkitaiteilijan. Caloun oli Bednarin tavoin puhdas hyökkäyspään ase, mutta tällaisilla taidoilla hänet on pakko nostaa tähdistöjoukkueen ykköskenttään. HIFK:ssa ja Bluesissa pelannut Caloun ylsi 1990-luvulla maagiseen 80 tehopisteen rajapyykkiin, mutta vielä 2000-luvullakin mieheltä nähtiin urotekoja: kaudella 1999-00 hän latoi IFK:ssa 44 ottelussa 38 maalia ja 72 tehopistettä.

Tähdistöjoukkueen muut kentälliset:

Huom! Tähdistöjoukkueen kasaamisessa ei huomioitu NHL:n työsulun takia Suomessa pelanneita pelaajia.

2. kenttä:

  • Vladimir Machulda-Justin Danforth-Petr Tenkrat
  • Marek Zidlicky-Jiri Vykoukal
  • Ryan Zapolski

Lue juttu täältä: Liigan 2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkue: Kakkoskenttään tshekkiläistä taitoa Zidlickyn johdolla

3. kenttä:

  • Tomas Zaborsky-Ryan Lasch-Martin Kariya
  • Jakub Krejcik-Matthew Maione

Lue juttu täältä: Liigan 2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkue: Maalitykki Zaborsky tähdittää kolmoskenttää

4. kenttä:

  • Shayne Toporowski-Glen Metropolit-Vladimir Vujtek
  • Oscar Ackeström-Andre Benoit

Lue juttu täältä: Liigan 2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkue: Toporowski tuo kovuutta neloskenttään

He tippuivat niukasti tähdistöjoukkueesta:

Laitahyökkääjät: Tomas Vlasak, Steve Kariya, Malte Strömwall, Tim Stapleton

Keskushyökkääjät: Aleksander Barkov Senior, Josef Straka, Brett Harkins, Justin Azevedo

Puolustajat: Josef Boumedienne, Matt Caito, Maksim Matushkin, Henrik Tallinder

38 Shares