0 Shares

Suomen jalkapallomaajoukkueella menee tällä hetkellä lujaa. Markku “Rive” Kanervan osaavassa valmennuksessa joukkue on kulkenut voitosta voittoon ja unelma historian ensimmäisestä arvokisapaikasta elää juuri nyt vahvempana kuin koskaan. Suomen pelaajamateriaali on pääasiallisesti varsin hyvällä saralla, mutta erityisesti hyökkäyspäässä Teemu Pukki kaipaa taustatukea. Joel Pohjanpalon uran jatko näyttää kysymysmerkiltä jatkuvien nilkkavammojen vuoksi, joten katseet kannattaa suunnata Englannissa läpimurron partaalla olevaan Marcus Forssiin, joka debytoinee maajoukkueessa syksyn karsintaotteluissa. Kansikuva: AOP

Matka Suomesta maailman huipulle on pitkä ja mutkainen. Suomifutiksen ikuinen debaatti käydään siitä, kannattaako nuorten lupausten lähteä ulkomaalaisiin akatemioihin vai jäädä Suomeen pelaamaan miesten pelejä. Turkulaislähtöinen Marcus Forrs on siitä harvinainen pelaaja, että hän on yhdistänyt nämä kaksi mahdollista pelaajapolkua. Suurlupaus nimittäin otti ensiaskeleensa miesten otteluissa jo teini-iässä, kun hän pelasi isänsä, Veikkausliigalegenda Tero Forssin, kanssa Turun Weikoissa:ssa miesten alasarjaotteluita. Lahjakas pelaaja herätti monen seuran kiinnostuksen ja 16-vuotiaana edessä oli muutto englantiin tuolloin Valioliigassa pelanneen West Bromwichin riveihin.

Harva suomalainen pelaaja on onnistunut murtautumaan isojen seurojen pelaaviin kokoonpanoihin akatemioiden kautta. Akatemiat ovat kuitenkin toimineet hyvänä ponnahduslautana esim. Tim Sparvin ja Danien Sjölundin tapaisille monivuotisille maajoukkueen luottomiehille. Myöskään Marcuksen tie näytti nousevan pystyyn kovatasoisessa West Bromwichin akatemiassa ja kesällä 2017 edessä oli seuran vaihto, kun modernista ideologiasta tunnettu Englannin divariseura Brentford tarjosi Suomen junnumaajoukkuekapteenille kahden vuoden sopimusta.

Forrs teki nopeasti vaikutuksen uuteen seuraansa. Hyökkääjä pääsi heti pelaamaan seuran kakkosjoukkueen riveissä ja debyyttikaudella syntyi komeat 21 maalia, jonka myötä nuori suomalainen valittiin seuran vuoden nuorisopelaajaksi. Oivat otteet toivat myös ammattilaissopimuksen ja Forss nostettiin Brentfordin ykkösjoukkueen matkaan ennen viime kauden alkua. Läpimurto oli lähellä, mutta kesällä tullut vakava jalkavamma hidasti lopullista läpilyöntiä. Forrs kuitenkin ehti jo debytoida Englannin kikikovassa divarissa ja viime kauden viimeisillä kierroksilla hyökkääjä avais myös maalitilinsä komealla osumalla Prestonia vastaan.

Kesän harjoituskaudella Forrs on kerännyt isoja minuutteja Brentfordin ykkösjoukkueen mukana ja kauden avausottelussa hän tuli vaihdosta sisään pelaten noin 30 minuuttia. Näyttääkin siltä, että parikymppinen suomalainen on tällä hetkellä seuransa nokkimisjärjestyksessä kolmoskärkenä, joten vastuuta ja peliaikaa pitäisi tulla reilusti pitkän ja kuluttavan kauden aikana.

Forrs onkin Suomen maajoukkueen kannalta erittäin kiinnostava pelaaja, sillä Markku Kanerva ei vielä ole useista kokeiluista huolimatta löytänyt Teemu Pukin rinnalle toimivaa kärkiparia. Englannin toiseksi korkein sarjataso on ehdottomasti maailman huippusarja, joten jos ja kun Forssin peliaika jatkuu, tulee hän taatusti nousemaan nopeasti mukaan miesten maajoukkueen toimintaan. Markku Kanerva totesi jo viime kaudella tarkkailleensa jatkuvasti Forrssin otteita Englannissa ja hyvin menneen kesän jälkeen hän saanee näyttöpaikan tulevissa maaotteluissa. Nopea ja maaliahne Forrs ei paperilla ole ihanteellinen kärkipari hieman samantyyliselle Pukille, mutta hän tuo vähintään yhden käyttökelpoisen lisäaseen vaihtopenkille, mikäli Huuhkaat kaipaa lisää hyökkäysvoimaa kentälle.

0 Shares